Foto: TT

Halva skuggregeringen kan avgå i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Labourpartiets skuggregering har i dag avgått i protest mot partiledaren Jeremy Corbyn, som framställs som en förlorare efter folkomröstningen. Enligt BBC är det ett försök att få honom att avgå.

En kraftig storm drar över Labourpartiet. I natt sparkades en av partiets tyngsta namn från sin post i skuggregeringen. Parlamentsledamoten Hilary Benn, som var partiets utrikespolitiske talesperson, fick gå efter att han anklagats ha planerat en kupp mot partiledare Corbyn.

Detta kommer leda till strömavhopp från skuggregeringen uppger BBC. Under söndagen har många skuggministrar avgått. Heidi Alexander, talesperson för hälsofrågor, meddelade att hon ”med tungt hjärta” avgår. Även Gloria Del Piero, Lucy Powell, Ian Murray, Lilian Greenwood, Seema Malhotra, Vernon Coaker och Kerry McCarthy har avgått.

Brittisk EU-omröstning

Missnöje med brexitkampanj

I ett brev till Corbyn i dag skriver Alexander: ”Även om jag respekterar dig så tror jag inte du har förmåga att ge svar på frågorna landet ställer sig. Jag är övertygad att om vi ska bilda nästa regering är det nödvändigt med ett byte av ledarskapet”.

Missnöjet är stort med Corbyns insatser inför folkomröstningen. Labour är i grund och botten ett EU-positivt parti. Men kritiker menar att Corbyn bara halvhjärtat argumenterat för att stanna i unionen. Många av partiets väljare röstade mot partilinjen att stanna.

Spekulationer om nyval

En del i partiet ser Corbyn som en förlorare och vill byta ut honom så fort som möjligt. Ett stort avhopp från skuggregeringen skulle öka trycket på Corbyn att avgå självmant. Ifall Brexit-vinsten skulle utlösa ett nyval till parlamentet i höst eller nästa vår vill många inte ha honom som frontfigur.

Flera politiker och krönikörer har senaste dagarna fört fram krav på nyval till parlamentet med tanke på de stora förändringar som väntar: En kommande utträdesansökan och en ny premiärminister. Men nyval skulle kräva stöd från två tredjedelar i parlamentet.

Från partiledningens håll meddelas att Corbyn inte tänker avgå. Och de som hoppar av sina uppdrag i skuggregeringen kommer att ersätta med nya.

”Litar inte på hans ledarskap”

Under förmiddagen var sparkade Hilary Benn gäst i BBC:s politkprogram ”The Andrew Marr Show” och fick frågor om vad som hänt de senaste timmarna. Han berättade hur han konfronterat Corbyn med sina tvivel.

– Jag sa till honom att jag inte längre litade på hans ledarskap. Han sade då att jag var tvungen att avgå från min post, vilket var fullt förståeligt, säger Hilary Benn.

– Så länge han är ledare finns det ingen chans att vi kan vinna ett val och jag kände mig tvungen att säga det.

I veckan som kommer, möjligtvis på tisdag, uppges Labours parlamentsgrupp planera en sluten omröstning om förtroendet för Jeremy Corbyn som knappt varit partiledare i ett år. Även om det är medlemmarna och inte partigruppen i parlamentet som tillsätter och avsätter partiledare, så skulle ett misstroende sätta hårt tryck på honom, menar Benn.

– Det är svårt för en politisk ledare att överleva misstroendeförklaring från sina egna parlamentsledamöter. Men vi får se vad som händer, säger Benn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet