Foto: Scanpix

Laddad Cameron på Davosmöte

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att han lovat att britterna ska få folkomrösta om medlemskapet i EU talade Storbritanniens premiärminister David Cameron inför en fullsatt sal med gräddan av världens företagsledare, ekonomer och politiker i Davos.

En laddad och självsäker Cameron försäkrade att Storbritannien inte vänder Europa ryggen.

– Det är precis tvärtom, sade Cameron.

SVT i Davos

Mer än hälften av EU-länderna ingår i eurosamarbetet och mycket av det som händer i EU just nu styrs av behoven för eurokrisande ekonomier. Men besluten får även konsekvenser för icke-euro-länder.

– Det händer just nu och vi måste försöka att vara med och forma utvecklingen och hitta nya former som fungerar för Storbritannien, sade Cameron.

Cameron: Bättre att vara ärlig

Cameron fick frågan om inte hans löfte om folkomröstning skadar landet och får företag att avstå från att investera när osäkerheten om framtiden är så stor.

– Debatten om Storbritanniens roll i EU fanns ju redan. Det är bättre att vara ärlig. Det mest riskfyllda vore att inte göra någonting, att sitta still och se på vad som händer i eurozonen. Det är bättre att vara med och försöka påverka, sade Cameron, apropå att han nu vill omförhandla Storbritanniens fördrag.

”Kan skapa stora problem för hela Europa”

Storbritanniens deltagande i EU är helt fundamentalt, anser Jacob Wallenberg, bland annat ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

– Storbritannien står för frihandel, fri konkurrens, marknadsliberala idéer. Om de försvinner från EU betyder det att huvudaxeln kommer att vara Tyskland-Frankrike. Frankrike har en helt annan värdebas när det gäller frihandel, konkurrens och statens involvering i olika frågor. De har en attityd som jag inte delar, säger Jacob Wallenberg till TT i Davos.

Om Frankrike och länder med liknande synsätt får mer inflytande över vilken inriktning EU får kommer det att skapa stora problem för hela Europa, tror Wallenberg.

– Det kommer långsiktigt påverka hela Europa, och inte minst Sverige. Det kommer naturligtvis påverka företagandet också, säger Wallenberg.

Att mycket av det som händer i EU just nu formas av euroländerna, är naturligt med tanke på eurokrisen, konstaterar han. Länder som Storbritannien, Sverige och Danmark som valt att stå utanför eurosamarbetet får acceptera det.

– Antingen är du med eller så är du inte med. Det går inte att plocka russinen ur kakan, säger Wallenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT i Davos

Mer i ämnet