Nour Mallh, syrisk journalist som bor i Borås efter flykten från Syrien. Foto: SVT

Låga förväntningar om fredssamtal bland syrier i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

– Jag förväntar mig ingenting, säger Nour Mallh, syrisk journalist som bor i Borås efter flykten från Syrien. Hon är en av många med låga förväntningar på fredssamtalen i Gèneve.

Den nya rundan under FN:s ledning ska återigen försöka att bryta dödläget i förhandlingarna mellan de olika parterna. Nour Mallah är skeptisk.

– Världen står fortfarande och tittar på när massakern pågår, utan att försöka stoppa den. Det finns en ny förintelse och en ny Hitler i Syrien. Syriska regimen har korsat alla röda linjer som finns. Övergreppen är dokumenterade i bild och ljud. Men den fria världen har inte gjort någonting för att stoppa Assads regim, trots att man hävdar att man stödjer de mänskliga rättigheterna. Regimen har dödat hundratusentals människor och tvingade miljoner syrier att fly. Men alla löften och konferenser är tomma ord, säger Nour Mallah till SVT Nyheter.

Syrienkriget

Tvingades att fly

Nour föddes i Aleppo och hennes familj tvingades att fly när hon var tre år gammal. Hennes pappa var politisk motståndare till president Hafez al-Assads styre. Hon tillbringade många år av sitt liv i exil i olika länder. Innan revolutionen bröt ut återvände Nour till Syrien för att plugga filosofi på universitetet i Aleppo. Hon gifte sig med en läkare och fick tre barn.

– Jag arbetade som filosofilärare och under revolutionen jobbade jag aktivt som journalist för olika oppositionella och andra arabiska medier. Min familj hotades till livet för stödet vi visade för revolutionen. Vi tvingades återigen att fly. 

Nour är besviken på omvärlden som inte gjort mer för att få slut på kriget.

Andra besvikna

Flera andra syrier i Sverige delar Nours pessimism om fredssamtalen i Gèneve. Mohammad Safi är en av dem. Han kom till Örebro för drygt två år sedan.

”Tror folk att kriget kommer att ta slut efter alla dessa år? Varför har Genevesamtalen inte stoppat kriget när det började. Då hade vi inte behövt fly till Europa och folk hade inte behövt dö i havet eller i kriget. Den syriska regimen kommer att falla med det syriska folkets vilja”, skriver han på sociala medier.

Frigivna fångar

”Om de lyckas befria en endaste fånge ser jag det som en framgång”, berättar Taleb Ghannoum, en annan syrisk flykting i Sverige.

”Samtalen i Gèneve har blivit som en tv-serie med alltför många avsnitt kvar”, skriver en annan och många delar hans tankar.

Eldupphör

Nour Mallah anser att ett omedelbart eldupphör är det första som bör ske. Hon vill se alla fångar frigivna och att de utländska krigarna blir utvisade. FN-styrkor bör avväpna alla parter som i Bosnien-Hercegovina.

Hon kräver att Bashar al-Assad ställs inför internationell domstol tillsammans med alla andra krigsförbrytare. En övergångsregering utan Assad och hans säkerhetsapparat behövs och därefter demokratiska val. Det skulle öppna dörren för syrier att återvända och bygga upp sitt land, anser Nour.

Böcker om flykten

Hon har återförenats med sin man och deras tre barn i Sverige efter flykten till Turkiet. Nour deltar i en snabbkurs i svenska för utländska akademiker och arbetar med tre böcker och en barnbok som handlar om flykten och revolutionen. Och längtan efter hemlandet.

Det hon saknar mest är de gamla husen bredvid det medeltida citadellet i Aleppo.

– Min pappa ärvde ett helt bibliotek som är tre generationer gammalt. Vi gråter när vi minns vårt hem med alla böcker.

Det är inte bara materiella saker som Nour saknar. En del av familjen är kvar.

– I varje hus finns en speciell doft och min mosters doft kramar mitt hjärta och omfamnar min själ. Hennes mat är den godaste i hela världen trots att den var så enkel. Jag längtar efter henne och saknar henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet