Foto: TT

Lagar som diskriminerar homosexuella sprids över USA

Uppdaterad
Publicerad

En våg av nya lagförslag som diskriminerar homosexuella sveper över USA. Senast i raden är delstaten Indiana som godkänt en lag som gör det möjligt för personer och företag att neka homosexuellas rätt till service om de anser att det ”går emot deras tro”. I praktiken betyder det att en florist får vägra att fixa blommor till ett homobröllop.

Drygt 85 lagförslag som kränker homosexuellas rättigheter behandlas just nu i 28 olika delstater, uppger organisation Human Rights Campaign (HRC).

I år har 35 sådana lagförslag i tio olika delstater blivit nedröstade men ett har gått igenom den senaste veckan – i Indiana.

Bojkottas av företag

Den kritiserade lagen i Indiana handlar om varje person och företags rätt att hävda att något går emot deras religiösa tro. Det ger människor och företag rätten att neka en homosexuell person en tjänst av hänsyn till deras tro.

Lagen skrevs under av Indianas guvernör Mike Pence i förra veckan trots stora protester från företag som hotat att bojkotta staten och stoppa sina verksamheter där.

Flera företag som är stora arbetsgivare i delstaten har gått ut och kritiserat lagen och baser på nio olika företag har skrivit under ett brev till Pence där de uppmanar honom att förändra lagen, skriver lokala tidningen Indystar. Bland annat har det amerikanska företaget Angie’s list, som har sitt huvudkontor i Indiana, hotat med att stoppa sin utvidgning i delstaten om inte lagförslaget i sin nuvarande form hävs och flera artister har ställt in sina konserter i Indiana.

Apples vd starkt kritisk

Häromdagen gick också Apples vd Tim Cook ut och kallade lagarna farliga och uppmanade till ett nationellt motstånd mot dessa religiösa frihetslagar som nu finns i hela 20 stater i USA.

”Diskriminering stirrar en inte alltid i ansiktet. Det rör sig i skuggorna. Och ibland finns den inuti de lagar som är tänkta att skydda oss”, skriver Tim Cook i en debattartikel i Washington Post och varnar för en återgång till de ”Endast vita”-skyltar som existerade i början av förra seklet.

Fotograf vägrade fota homobröllop

För att förstå religiösa frihetslagar bättre – så kallade ”Religious Freedom Restoration Act” – kan man titta på hur de kom till.

De olika delstaternas lagar är sprungna ur en federal lag som skrevs under 1993 av president Bill Clinton och kom till för att skydda den amerikanska ursprungsbefolkningen från att förlora sina jobb på grund av deras religiösa ceremonier.

Syftet var att man inte ska behöva utstå ”hinder för sin religiösa tro”. I dag när den instiftas på regional nivå kritiseras lagen för att den används som ett medel för att inskränka homosexuellas rättigheter. Bland annat användes lagen i New Mexiko för att kunna fria en fotostudio som stämts för att de vägrade fotografera ett homobröllop. Det homosexuella paret fick dock rätt i högsta domstolen, skriver The Atlantic.

Inget tillägg som skyddar mot diskriminering

Lagen stöds dock av flera högt uppsatta politiker, bland annat republikanska potentiella presidentkandidater som Jeb Bush, Ted Cruz och Rick Santorum, skriver The Week.

Varför lagen upprör så i Indiana beror på att staten, till skillnad från många av de andra som har denna typ av lag, saknar ett tillägg för att kunna skydda minoriteter mot diskriminering. Kritiker menar att Indianalagens tillkomst är en reaktion på att Högsta domstolen gjort samkönade äktenskap lagligt i Indiana.

– Varför gör man det här just nu? Svaret är att man förlorat äktenskapskriget och är upprörda, säger Zach Adamson, det första öppet homosexuella delstatsrådet i Indianapolis, till The Guardian.

Städer bannlyser Indiana-resor

Flera städer och delstater bland andra Connecticut, Seattle och San Francisco, har förbjudit statsfinanserade resor till Indiana. Allt motstånd har fått guvernören Mike Pence att försvara sitt beslut.

– Lagen är inte tänkt för att ge tillstånd för någon att diskriminera, sade en trängd Mike Pence på en presskonferens efter att han skrivit under lagen. Han hävdade samtidigt att man ska försöka ta fram ett tillägg snarast, men inte hur det kommer att se ut.

Hillary Clinton tog till Twitter för att visa sitt motstånd mot guvernör Mike Pence beslut att skriva under lagen. ”Jag är ledsen över att Indianas lag kan bli verklighet i dagens Amerika. Vi ska inte diskriminera människor på grund av vem de älskar.”

Vita huset: Ett slag i ansiktet

Även en talesperson för Vita huset uttryckte igår sitt missnöje mot Indiana.

– Den här lagen är ett slag i ansiktet, sade Josh Earnest, pressekretare på Vita huset, enligt New York Times.

Det är inte bara lagen om religiös frihet som inskränker homosexuellas rättigheter.

Organisationen Human Rights Campaign (HRC) belyser flera olika typer av lagar som just nu utarbetats i olika amerikanska delstater.

Alabama, Florida och Michigan har utnyttjat lagen om religiös frihet för att låta adoptionsagenturer att neka homosexuella par. I Florida har man gått så långt som att fortsätta vidare utreda en lag som förbjuder transsexuella att gå in i badrum och omklädningsrum som tillhör deras upplevda kön. I Oklahoma och South Carolina finns till exempel lagar som säger att en anställd förlorar sin lön och pension om hen utfärdar en äktenskapslicens till ett homosexuellt par.

”Sammanlagt kan man se en stegrande storm av antigaylagar som inskränker HBTQ-personers basala skydd”, skriver HRC i ett uttalande.

Indianas religiösa frihetslag:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.