Brittiska Faizah läste prisbelönta boken 'Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline' av Malu Halasa och greps av polisen. Foto: Privat/Sociala medier och Saqi Books

Läste bok om syrisk kultur – greps av polis

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska Faizah Shaheen hjälper unga labila människor att inte radikaliseras. Men när hon läste en bok om syrisk kultur ombord på ett flygplan i Storbritannien blev hon själv terrormisstänkt. 

Faizah Shaheen är muslim och var på väg hem från sin bröllopsresa i Turkiet när hon plötsligt greps av polisen i South Yorkshire på flygplatsen i Doncaster i slutet av juli.

Kabinpersonalen ombord på flyget hade redan slagit larm vid hennes utresa. Faiza Shaheen ansågs uppträda suspekt och hade setts läsa en syrisk bok ”Syria speaks: Art and culture from the frontline”.  En prisbelönt bok med bland annat foton och essäer av syriska konstnärer.

Blev förhörd i en kvart

Polisen förhörde Faizah Shaheen i en kvart med hänvisning till brittiska terrorlagar och undrade varför hon läste den boken.  

– De frågade vad jag gjorde. Jag sa att jag jobbar med barn och ungas mentala hälsa. Jag är faktiskt en del av att försöka bryta radikalisering och stereotyper, sa Faizah Shaheen till polisen, enligt tidningen Independent som har intervjuat henne.

Kränkt och ledsen

Kränkt och ledsen lämnade Faizah Shaheen flygplatsen och tänker nu framföra formella klagomål mot både polisen och Thomson Airways, det flygbolag som gjorde polisen uppmärksam om henne. Händelsen har väckt reaktioner bland annat från en brittisk parlamentsledamot som anklagar Thomson Airways för att ha överreagerat.

Flygbolaget förstår missnöjet

Thomson Airways konstaterar att personalen uppmanas att underrätta om misstänkta personer, men säger sig förstå Faizah Shaheen missnöje efter händelsen. Polisen i South Yorkshire betonar att Faizah Shaheen aldrig blev arresterad, bara kvarhållen i femton minuter för att svara på frågor om sitt bokläsande. 

Det var boken ”Syria speaks: Art and culture from syrian authors and artists” av Malu Halasa som Faizah Shaheen läste när hon greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.