Kustbevakningen höll en presskonferens i Miami på måndagen. Foto: TT

Lastfartyg gick under i orkanen

Uppdaterad
Publicerad

Lastfartyget El Faro som försvann utanför Bahamas har sjunkit, uppger den amerikanska kustbevakningen. Minst åtta personer har dött på USA:s östkust till följd av de häftiga skyfallen i spåren av orkanen Joaquin.

Kustbevakningen hittade efter flera dagars letande på måndagen en omkommen besättningsmedlem från El Faro. Man konstaterar att fartyget med 33 personer ombord sjönk i de starka vindar och höga vågor som Joaquin orsakade. Myndigheten meddelar att sökandet efter den saknade besättningen kommer att fortsätta.

Svåra översvämningar

Ovädret har orsakat svåra översvämningar på USA:s östkust. Hundratals har räddats från vattenmassorna och räddningsarbetare lovade på måndagen att fortsätta sökandet efter människor som fortfarande kan sitta fast.

I delar av South Carolina har mer än 450 millimeter regn fallit sedan i torsdags och flera skolor och universitet höll stängt på måndagen. Ytterligare 50 till 150 millimeter väntades innan nederbörden mattas av, enligt vädertjänsten.

Klingat av

Orkanen Joaquin har klingat av efter att ha dragit fram över Bahamas, och väntas gradvis trappas av ytterligare de närmaste två dagarna då den rör sig i nord-nordostlig riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.