Nationella frontens ledare Marine Le Pen har valt att utesluta sin far, partiets grundare, efter hans uttalanden.

Le Pen till sin dotter: Byt namn

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Marie Le Pen, som grundade högerextrema Nationella fronten i Frankrike, trappar upp familjefejden efter att ha petats från partiet. Nu uppmanar han sin dotter att byta efternamn.

Le Pen säger i radiokanalen Europe 1 att han skäms över att dottern Marine Le Pen, som nu leder Nationella Fronten, bär samma namn. Han uppmanade henne att byta det – förslagsvis genom att gifta sig med sin partner.

Le Pen säger också att han hoppas att dottern förlorar valet 2017.

Klart med petning redan i april

86-åringen uteslöts i måndags på grund av uttalanden om att nazisternas gaskamrar var ”en detalj i historien”. Enligt Marine Le Pen kommer han även att förlora sin titel som hedersordförande i styrelsen om han fortsätter att upprepa påståendena.

Redan i april stod det klart att Le Pen skulle petas som kandidat i landets regionval. Hans plats togs av 25-åriga dotterdottern Marion Maréchal-Le Pen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.