– Jag drivs av patriotism och kärlek för mitt land. Vi är en ung rörelse och har lust att ändra saker, säger 22-årige Daniel Auguste, som kampanjarbetar för Nationella frontens Marine Le Pen. Foto: Fanny Härgestam

Le Pen-väljaren Daniel, 22: ”Jag vill bli av med det gamla systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt en vecka kvar till det franska valets första omgång har blivit allt mer jämnt mellan de fyra toppkandidaterna. Men få unga hjärtan bultar starkt för presidentvalet – många unga tänker inte rösta alls, enligt opinionsundersökningarna. Bland de som gör det är invandringsfientliga Nationella fronten det största partiet.

22-åriga Daniel Auguste trotsar vårregnet och delar ut flygblad framför tunnelbaneuppgången på Place de la République mitt i Paris.

På hans släta kavajslag sitter en liten blå ros i plast – Marine Le Pens symbol. Denna kväll ska den invandringsfientliga kandidaten hålla ett av sina sista stora valmöten inför första valomgången nästa helg. 

Presidentval i Frankrike 2017

– Jag drivs av patriotism och kärlek för mitt land. Vi är en ung rörelse och har lust att ändra saker. Med detta presidentval kan vi verkligen göra det, säger Daniel Auguste, som är juridikstuderande vid universitetet Sorbonne.

Nationella fronten störst bland unga väljare

Precis som många andra unga i Frankrike känner han en djup misstro gentemot de etablerade politiska partierna. Bland unga under 25 år i Frankrike röstar de flesta inte alls, men bland de som gör det är Nationella fronten det största partiet, enligt undersökningar efter tidigare val.

Daniel Auguste brukade stödja högerpartiet Republikanerna, precis som sina föräldrar, men har blivit besviken.

– Jag vill bli av med det gamla systemet, med de gamla vanliga Socialistpartiet till vänster och Republikanerna till höger.

LÄS MER: Hennes självklara val är Le Pen: ”En sorts plikt”

”Mellan oss och Macron riktiga klyftan finns”

De kandidater som enligt opinionsmätningarna är mest populära i årets val är den EU-kritiska Marine Le Pen och den globaliseringsvänliga mittenkandidaten Emmanuel Macron. De beskriver sig båda som “emot systemet” och kan inte på ett uppenbart sätt placeras in på den klassiska höger-vänster-skalan.

– Vi är nöjda med att ha en motkandidat som Emmanuel Macron. Han är globaliseringens kandidat. Det är mellan oss och honom som den riktiga klyftan finns. Vi står för olika visioner av Frankrike, säger Daniel Auguste till SVT.

TV: Därför ska du som svensk bry dig om franska valet

Spås framgång – men inte seger

Marine Le Pen har gått framåt i väljarstöd de senaste åren, och har nått cirka 40 procent i vissa regioner i senaste regionalvalet 2015. Hon uppskattas gå vidare till den andra valomgången, men få experter menar att hon verkligen kan vinna.

Nationella fronten har alltid haft svårt att samla röster i vissa grupper, till exempel bland högutbildade, intellektuella och hos äldre som minns andra världskriget. Denna begränsning brukar refereras till som “glastaket” – ett begrepp som Daniel Auguste avfärdar.

– Det finns inget glastak, vi är som andra partier – vart och ett har sina begränsningar, säger han.

Daniel med andra partiaktivister, på café i Paris. Mobiltelefonen är ett viktig kampanjredskap. Foto: Fanny Härgestam

”Medierna förvränger det vi säger”

Under en frukostpaus på ett café sjunker Daniel Auguste och hans partikollegor ner i sina mobiltelefoner. Att vara aktiva på sociala medier är en stor del av deras engagemang, inte minst eftersom de inte litar på traditionella medier.

– På Twitter och Facebook kan vi nå väljare direkt utan att gå via de franska medierna som förvränger det vi säger, säger Daniel Auguste.

LÄS MER: Facebook tar krafttag mot falska nyheter – rensar bort 30.000 fejkkonton före franska valet

Franska valet: Då väljer Frankrike sin president

23 april: Första omgången av presidentvalet hålls denna söndag. Om ingen kandidat får egen majoritet går de två kandidater som fick mest stöd vidare till en andra omgång två veckor senare.

7 maj: Det andra valet hålls och då avgörs vem som blir nästa president och får styra landet de kommande fem åren.

De fem största kandidaterna:

  • Emmanuel Macron (En Marche)
  • Marine Le Pen (Nationella fronten)
  • François Fillon (Republikanerna)
  • Benoît Hamon (Socialistpartiet)
  • Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet