Unga kan avgöra vem som blir nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Många unga i Frankrike är besvikna på politikerna och befaras inte rösta i årets presidentval. Men bland de som tar sig till urnorna är högerpopulistiska Nationella fronten det mest populära partiet.

Extrajobb på en bar, heltidsstudier på universitetet och ett politiskt engagemang. Tid över är någonting som den 22-åriga Euyranthe Mercier inte har. Men hon har en vilja att förändra, genom det högerpopulistiska partiet Nationella fronten (NF).

– Det är en sorts plikt jag känner. Jag har en aktivist-nerv någonstans, det är inte alla som har det. Vissa nöjer sig med att utöva sin rättighet som medborgare, andra gör inte ens det utan låter bli att rösta. Jag tycker man ska göra mer än att rösta, säger hon.

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Försöker övertyga fransmännen att stanna i EU: ”Frankrikes sak är vår”

Självklart val

Vi ses i centrala Paris en vår-varm dag när hon och en handfull partikollegor delar ut flygblad nära universitetet Sorbonne där Euyranthe Mercier studerar juridik och tyska. För henne har NF:s kandidat Marine Le Pen varit det självklara valet ända sedan förra valet, men då var Euyranthe Mercier inte myndig och fick inte rösta.

LÄS MER: Hon hoppas på ett nytt Frankrike

Familjens enighet, kvinnors rättigheter och säkerhetsfrågor är viktiga för henne.

– Jag känner mig ofta osäker i större städer i Frankrike. Även om jag känner mig fri här tror jag att våra friheter måste försvaras idag, säger hon.

Terrordåden påverkade henne

Attentaten utförda av terrorgruppen IS den 13 november 2015 skakade henne i grunden.

– Jag jobbade nära Stade de France som attackerades, jag kände marken vibrera och såg skadade. Den upplevelsen bara förstärkte mina politiska övertygelser.

LÄS MER: Vägen till Elysépalatset

Euyranthe Mercier, som beskriver sig som ”patriot”, tycker som invandringsfientliga NF:s Marine Le Pen att Frankrike måste reglera sina gränser och strikt begränsa invandringen för att kunna skydda sig mot terrorn.

Sedan Marine Le Pen tog över partiledningen för sex år sedan har hon försökt tvätta bort partiets stämpel som rasistiskt, något som har hjälpt partiet att samla röster men långt ifrån helt fungerat.

– Fascist-as! skriker en man som går förbi Euyranthe Mercier när hon och vännerna delar ut flygblad.

Se Korrespondenterna i SVTPlay och tisdag 18 mars kl 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet