Kopia av Cooks skepp Endeavour. Foto: TT

Ledtrådar till James Cooks skepp

Uppdaterad
Publicerad

Resterna efter den legendariske upptäckarkaptenen James Cooks skepp Endeavour kan ha hittats utanför den amerikanska delstaten Rhode Island.

Marinarkeologer tror sig veta mer exakt var resterna av den mytomspunna HMS Endeavour finns.

Sänktes medvetetet

Forskarna tror att skeppet, med vilket James Cook upptäckte både Australien och Nya Zeeland, vilar tillsammans med tolv andra skepp som britterna sänkte 1778 utanför Newport Harbour i den amerikanska delstaten Rhode Island, rapporterar AFP. Detta i ett försök att förhindra att fransmännen erövrade delstaten under det amerikanska frihetskriget.

Jubileum

Forskarna väntas berätta mer under onsdagen, lagom till 240-årsminnet av Rhode Island. Det var den 4 maj 1776 som delstaten, efter ett beslut av den engelske kungen, slapp det koloniala oket, två månader före självständighetsförklaringen.

Efter James Cooks berömda upptäcktsresor användes Endeavour som ett trupptransportfartyg under namnet Lord Sandwich. Ett passande namn eftersom James Cook blev mördad 1779 av urinvånare på de av Cook namngivna Sandwichöarna i Stilla havet. I dag är dessa öar mer kända som Hawaii.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.