Marine le Pen och Emmanuel Macron. Foto: TT

Macron leder i kampen om presidentposten

Uppdaterad
Publicerad

Den oberoende kandidaten Emmanuel Macron har tagit ledningen inför vårens presidentval i Frankrike. Enligt en färsk mätning hos institutet Opinionway skulle Macron vinna i en andra valomgång mot Nationella frontens Marine Le Pen, med 65 procent av rösterna mot 35.

Macron har tidigare varit finansminister.

De konservativas Republikanernas presidentkandidat François Fillon skulle enligt mätningen blir utslagen i första omgången med 20 procent av rösterna.

Presidentval i Frankrike 2017

Fillon: avhopp eller motangrepp?

Fillon ska hålla en presskonferens i Paris i eftermiddag. Fillon är korruptionsanklagad och därför under hård press att hoppa av sin kandidatur, men källor nära honom säger att han tänker gå till motangrepp. Presskonferensen ger honom tillfälle att tala direkt till väljarna.

Växande skandal

Fillon var fram till nyligen favorit i presidentvalet, men opinionssiffrorna har dalat snabbt sedan flera skandaler avslöjats.

Fillon, 62, har blivit allt mer insyltad i en växande skandal sedan den satiriska veckotidningen Le Canard Enchainé rapporterade att han betalat sin fru Penelope Fillon hundratusentals euro av offentliga medel för arbete hon aldrig har utfört. Han ska också ha haft sina juridikstuderande barn anställda som rådgivare.

Före avslöjandet var han favorit till att vinna presidentvalet, som ska hållas i april. Nu vill också partikamrater till honom att han ska lämna plats för någon annan.

Den senaste i raden som kritiserat Fillon och krävt att han ska hoppa av kampanjen är centerledaren François Bayrou, som inte utesluter en egen sista-minuten kandidatur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet