President Nicolas Maduro fördömde mordet på lokalpolitikern Luis Manuel Diaz och skjuter ifrån sig anklagelserna som oppositionen riktar mot hans parti. Foto: TT

Maduro skyller politikermord på gäng

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Venezuela lägger skulden på det styrande Socialistpartiet sedan en av dess lokala politiker skjutits till döds. President Maduro säger i sin tur att mordet handlar om en gänguppgörelse.

Luis Manuel Diaz, lokalpolitiker för Accion Democratica, dödades av beväpnade män i samband med ett valmöte i det sydamerikanska landets mellersta del på onsdagen, enligt företrädare för hans parti.

”Han har just blivit dödad av pistolskott”, larmade partiledaren Henry Ramos i ett inlägg på Twitter efter det att dådet inträffat i orten Altagracia de Orituco.

Sköts på valmöte

Ramos uppger att Diaz attackerades när han befann sig på en scen tillsammans med Lilian Tintori, hustru till Venezuelas mest berömde fängslade oppositionsledare Leopoldo Lopez. Enligt Ramos avlossades skotten från ett fordon och skytten tros höra till ett ”beväpnat gäng” med kopplingar till Socialistpartiet.

President Nicolas Maduro fördömde mordet på Luis Manuel Diaz och skjuter ifrån sig anklagelserna som oppositionen riktar mot hans parti.

Ett beställningsmord

– Inrikesdepartementet har bevis som pekar på att det var ett beställningsmord. De gav igen på ett rivaliserande gäng, sade han i en tv-sänt uttalande.

Under de senaste två veckorna har Venezuelas opposition rapporterat om flera attacker mot deras ledare. Bland annat uppger den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles att han attackerats av regeringspartiets anhängare.

Stark opposition

Accion Democratica ingår i den stora oppositionskoalition som utmanar president Nicolas Maduros parti, Socialistpartiet, i parlamentsvalet den 6 december.

Opinionsmätningar visar att oppositionskoalitionen har goda chanser att vinna i valet, om så skulle ske blir det maktskifte i landet för första gången på 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.