Kim Jong-Uns halvbror dödades av nordkoreanska agenter. Foto: TT

Mördade halvbroderns kropp överlämnas till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Malaysiska myndigheter har gått med på att överlämna Kim Jong-nams döda kropp till Nordkorea. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Kim Jong-nam var halvbror till diktatorn Kim Jong-un och misstänks ha blivit mördad av nordkoreanska agenter. Mordet, där nervgiftet VX tros ha använts, skedde den 13 februari på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Det har orsakat diplomatisk kris mellan de två länderna, som bland annat kallat hem sina respektive ambassadörer.

Bytesaffär

Malaysiska myndigheter ska nu ha gått med på att Kim Jong-nams kropp förs till Nordkorea. I utbyte ska nio malaysiska medborgare som hållits fångna i diktatuens huvudstad Pyongyang ha släppts. Förhandlingarna mellan de två länderna har beskrivits som ”mycket känsliga”, och det är ännu oklart om kroppen överlämnats eller inte.

Kim Jong-uns halvbror död

Tänkbar kronprins

Den döde Kim Jong nam sågs länge som en tänkbar efterträdare till fadern Kim Jong-Il. Han hamnade i onåd efter att 2001 ha gripits med ett falskt pass på en flygplats i Japan, och levde sedan dess utomlands. Eftersom Kim Jong-nam uttryckt sig negativt om diktaturen i Nordkorea har det spekulerats i att mordet skedde på order från ledningen i det hårt pressade landet.

Förnekar inblandning

Två kvinnor, en indonesisk medborgare och en vietnametiska, är gripna för dådet. Misstankar har även riktats mot nordoreanska underrättelsetjänsten. Nordkorea har förnekat all inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet