Bröderna Kim Jong-Nam och Kim Jong-Un. Foto: TT

Rättegång om giftmord inleds

Uppdaterad
Publicerad

De två kvinnorna som misstänks ha mördat Kim Jong-Nam, den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns storebror, ställs i dag inför rätta. De säger sig ha blivit lurade till att döda honom.

Rättegången mot de två kvinnor som misstänks ha giftmördat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror inleds i dag i Malaysias högsta domstol.

Kim Jong-Nam mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur i februari. En trasa med nervgiftet VX trycktes mot hans ansikte medan han väntade på ett flyg och han dog inom 20 minuter.

Kim Jong-uns halvbror död

Vid tiden för sin död hade Kim Jong-Nam sedan länge ingen kontakt med sin bror och levde i exil i Malaysia där han ibland kritiserade styret i sitt hemland.

Riskerar dödsstraff

De misstänkta kvinnorna, som är 25 och 28 år gamla, kunde gripas efter att polisen kollat igenom övervakningskameror från flygplatsen. Ett 30-tal vittnen kommer att kallas och rättegången väntas hålla på till sista november.

Kvinnorna, från Vietnam och Indonesien, har insisterat på att de blev lurade och trodde att de bara skulle spela en man ett spratt för ett tv-program.

Den äldre, vietnamesiska kvinnan ska ha sagt till polisen att hon var på semester i Malaysia och lurades av sina vänner att spreja en vätska på Kim Jong-Nam.

I rättssalen förklarade sig båda icke skyldiga till mordet. De riskerar dödsstraff.

Flera nordkoreanska medborgare misstänks ha varit involverade i mordet, men de hann lämna landet innan de kunnat gripas.

Nej till namnavslöjande

Sydkorea har länge misstänkt att Nordkorea ligger bakom mordet. Domaren nekade dock försvarets förfrågan om att offentliggöra namnen på de fyra personer som misstänks vara inblandade. Enligt polisen ska flera nordkoreaner som kan ha haft något med mordet att göra, ha lämnat landet samma dag som det ägde rum.

Vittnesmål från läkaren

Flygplatsläkaren Nik Mohd Adzrul Ariff Raja Azlan berättade att Kim Jong-Nam höll huvudet i sina händer när han såg honom.

– Han knep ihop ögonen hårt och ansiktet var rött. Han svettades mycket. Kim kunde inte svara på vad som hänt. Han hade hög puls och högt blodtryck och började visa tecken på ett anfall. Därefter tappade han medvetandet innan han avled, sa läkaren.

Se Dokument utifrån i SVT Play: Så giftmördades Kim Jong-Uns halvbror

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet