SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström. Foto: SVT

Många rykten i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har i natt skjutits ihjäl i USA i vad som kan vara det första terrorattentatet på amerikansk mark kopplat till kontroversen kring Muhammed-karikatyrerna. SVT:s USA-korrespondent reder ut vad vi vet just nu.

– Sociala medier har exploderat av rykten, bland annat att terrornätverket IS har tagit på sig ansvaret, men det är fortfarande just bara rykten. Det vi vet är att Geert Wilders står på al-Qaidas dödslista, säger Erika Bjerström.

Dödsskjutningen skedde utanför ett konferenscenter i utkanten av Dallas där en utställning med Muhammedkarikatyrer pågår.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

– Det är en stor debatt här redan nu om det var rätt att tillåta den här utställningen. I USA har många varit ganska kritiska mot sådana här karikatyrer eftersom det ses som viktigt att visa respekt för alla religioner.

– Arrangören Pamela Geller, som är en känd islamofob och som faktiskt har inreseförbud i Storbritannien eftersom hon anses stå för ett hatbudskap, menar dock att det här handlar om yttrandefrihet, säger SVT:s korrespondent Erika Bjerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot Muhammedkarikatyr-utställning i Texas

Mer i ämnet