SVT:s korrepsondent är på plats i Katmandu. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent i Nepal: ”Människor är mycket rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Många människor är rädda och folk vågar inte gå in i byggnader, det är det första bestående intrycket berättar SVT Nyheters korrespondent Lars Moberg,på plats i Katmandu, Nepal.

– Vi anlände efter lunch till flygplatsen i Katmandu och där möttes vi av mängder med människor. Många arga, ledsna och rädda som bråkar om hur de ska ta sig ifrån landet, säger SVT Nyheters Asienkorrespondent Lars Moberg.

På flygplatsen mötte de en svensk man som varit med om jordbävningen och som vittnade om den skräck han kände. Samma skräck som tusentals nepaleser upplevde.

– När vi sitter i taxin på väg in mot centrala Katmandu tvärnitar taxin plötsligt när ett efterskalv kommer och folk börjar springa i panik, berättar Lars Moberg.

Vågar inte vistas inomhus

På så gott som alla öppna ytor i Katmandu finns nu människor. Folk bor i provisoriska tält för att skydda sig mot solen, antingen för att hemmet blivit förstört eller för att man är rädd för att vistas inomhus. Trots det står Katmandu fortfarande kvar som stad och det är främst i de äldre områdena av staden som husen är förstörda, berättar Lars Moberg.

– Vi besökte ett sjukhus i staden där man vårdar folk utomhus. Patienterna vill inte gå in i byggnaden, inte ens för operation, för att de är rädda för efterskalv, säger Lars Moberg.

På sjukhuset mötte de Turnima Thapa, liggandes på en brits med brott överallt och ett brutet ben berättade hon hur hon flydde ur ett hus men fastnade med benet. Hon klarade sig men kvar i huset blve hennes mor som inte överlevde.

Ingen el

Katmandu är just nu strömlöst, hotell och sjukhus går på reservel och små elgeneratorer och internet ligger nere. Det är dåligt med vatten i en stad där många inte har rinnande vatten till vardags.

– Men det främsta intrycket är att människor är väldigt skrämda och rädda, säger Lars Moberg på en skakig telefonlinje från jordbävningens Nepal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.