En kvinna sitter ombord ett fartyg tillhörande den maltesiska försvarsmakten, efter att ha räddats från en flyktingbåt utanför Malta. Foto: TT

Människorättsgrupper: ”EU gör inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsgrupper menar att de beslut som EU fattat om hur den akuta flyktingkrisen i Medelhavet ska tacklas inte går tillräckligt långt. Samtidigt har häktningsförhandlingen inletts mot kaptenen till den båt som förliste i helgen då 800 personer omkom.

Efter att det extrainsatta toppmötet med EU:s ledare avslutades i går meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att gränbevakningsoperationen Triton ska bli tre gånger så stor. Medlemsländerna ska bidra med både fartyg, flyg och experter för att avvärja migrantkatastrofen i Medelhavet.

Inga beslut fattades däremot om att utöka insatsens operationsområde, som kritiserats för att bara gälla alldeles intill Italiens kust.

Flyktingkrisen i Europa

Människorättsorganisationer som Amnesty, Human rights watch och Rädda barnen menar att flyktingar kommer fortsätta dö på Medelhavet om inte insatsen utökas till att även gälla Libyens kustremsa.

”Inte tillräckligt”

Amnesty international kallar mötet mellan EU-ledarna för en operation med syfte att ”rädda ansiktet snarare än rädda människoliv”.

”Det är inte tillräckligt att öka antalet EU-båtar till sjöss om de fortsatt ska fokusera på att skydda EU:s gränser snarare än de människor som dör när de försöker ta sig dit”, skriver Kenneth Roth, exekutiv chef på Human rights watch i en kommentar.

Kaptenen häktad

Samtidigt häktades på fredagen den 27-årige kaptenen och den 25-årige besättningsman som greps efter flyktingkatastrofen i söndags, rapporterar AP.

800 personer har bekräftats omkomna i katastrofen och de två greps misstänkta för människosmuggling och anklagades för att ha organiserat resan.

Storbritannien och Frankrike har som permanenta medlemmar av FN-säkerhetsråd enats om att försöka få till stånd en FN-resolution om att godkänna militära ingripanden mot smugglarnas båtar.

Omöjligt att stoppa

Men en smugglare, som citeras av tidningen The Times, menar att det är omöjligt att stoppa båtarna.

– Kustlinjen är 2000 kilometer lång. Om du riktar in dig på en liten sektion hittar folk ett annat ställe och sjösätter nya båtar. Berätta för mig hur de tänker patrullera hela Libyen och stoppa oss, fortsätter han.

Över 35000 människor har tagit sig över Medelhavet hittills i år. Fler än 1700 beräknas ha omkommit när de försökt, enligt IOM.

Samtidigt fortsätter flyktingströmmen. På fredagen anlände ett 80-tal nya migranter till Catania på Sicilien efter att ha räddats av den italienska kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet