Foto: TT

Marine Le Pen: Jag vill nå lugn i landet genom auktoritet

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var hög bland partimedlemmarna, och en massiv presskår fanns på plats i Riviera-staden Fréjus i helgen när Marine Le Pen, det franska högerpopulistiska partiet Nationella frontens ledare, lanserade sig som kandidat till nästa års presidentval i Frankrike. 

– Ma-rine, Ma-rine! 

När den 48-åriga partiledaren rör sig runt på kongressen går det att höra var hon befinner sig.  Runt henne skanderar anhängare hennes namn. En klunga stämmer upp till sång som hörs rakt genom dörren till pressrummet när hon stegar in och möter medierna under stor kalabalik. 

Agenda

– Jag är samlad men otålig att komma igång med kampanjandet. Jag har förberett mig med David och är redo för matchen, säger en leende Marine Le Pen i havet av TV-team. 

Vi är på Nationella frontens sommarkongress i utkanten av den sydfranska staden Fréjus, vars unga borgmästare David Rachline nyss officiellt blivit utsedd till Marine Le Pens kampanjdirektör. 

– David Rachline har de nödvändiga kvalitéerna – han står för ungdomen, för det dynamiska och för framgång, säger partiledaren nöjt.

Motståndarna inte utsedda än

Hon har sju intensiva månader av valrörelse framför sig, men väntar fortfarande på att se exakt vilka som kommer att bli hennes motståndare. De båda största etablerade partierna, högerns Les Républicains (LR) och socialistiska Parti socialiste (PS) kommer att gå igenom primärval under hösten och vintern innan man vet vilka deras respektive kandidater blir. 

Inom Nationella fronten råder dock inga tvivel om vem som är ansiktet utåt. Runt om på sommarkongressen, där det serveras champagne och lokalt producerade snittar, hänger affischer med Marine Le Pen i ett till synes koncentrerat tillstånd. Hon har blicken fäst långt borta, omgiven av ett harmoniskt landskap, till den nya slogan som partiet anammade i början av året – ”La France apaisée”, ungefär ”det lugna Frankrike”. 

– Det är inte läget i nuläget, utan det är ett mål. Jag vill nå lugn i landet genom auktoritet, säger Marine Le Pen till SVT Nyheter. 

”Spelar på folkets rädslor”

En av partiets käpphästar är invandringen. 

– Hur ska vi kunna slåss mot terrorismen när vi har öppna gränser? säger hon. 

Just landets säkerhet, terrorism och invandring förväntas bli genomgående teman i den stundande valrörelsen, vilket passar Nationella fronten. 

– Även om Marine Le Pen har svårt att få röster i vissa kategorier, som intellektuella och äldre människor, växer NF i en medelklass där många är rädda – rädda för ekonomin och sina barns framtid, rädda för invandrare och rädda för islam. Nationella fronten spelar på dessa rädslor, säger Laurent de Boissieu, journalist på tidningen La Croix och som följt den franska extremhögern i 15 år.

Politiska alternativ saknas

Det är inte bara på nationell nivå som partiet spelar på befolkningens rädslor utan även lokalt. Fréjus stad styrs sedan 2014 av Nationella fronten. En katastrof, tycker Insaf Rezagui, som är ansvarig för Fréjus inom det oppositionella socialistpartiet PS och orolig över sin kommun. 

– NF är populister. Folk här lockas av deras enkla svar på svåra problem. Många familjer får inte ihop vardagen, utan är i social och ekonomisk kris när det gäller boende och jobb. Och eftersom vi i oppositionen inte lyckats presentera ett trovärdigt alternativ dras många till NF, säger hon. 

Bristen på alternativ är någonting som återkommer på nationell nivå, hos medlemmarna på sommarkongressen där partiet säljer mängder av NF-accessoarer, bland annat luvtröjor med texten ”France”, vin med etiketten ”Marine Le Pen” och kepsar där det står ”Stolt över att vara fransk”. Det märks att frågan om fransk identitet är central för Nationella fronten. 

Trovärdigheten en utmaning

Dominique Toumy som sakta strosar med sin make i en av korridorerna längs med kongressstånden har varit medlem sedan 2008. För henne är det uteslutet att rösta på någon annan än Marine Le Pen. 

– Jag litar bara på henne, hon är den enda som verkligen försvarar Frankrike, säger hon med hakan högt.

Men kan hon styra? Tveksamt, svarar vissa fransmän som delar NF:s åsikter men ändå inte röstar Le Pen på grund av att hon saknar trovärdighet på detta område, menar Laurent de Boissieu. 

– En av Marine Le Pens utmaningar är att visa för fransmännen att hon inte bara kan protestera mot någonting, utan är en ledare som kan regera, säger han.

Ett ödesval för Frankrike

När sommarkongressens stånd packats ihop på söndagskvällen efter att Marine Le Pen hållit sitt stormöte med allmänheten väntar en tid då hon och kampanjdirektören David Rachline med hjälp av olika arbetsgrupper ska jobba fram ett valprogrogram. 

– Vår utmaning nu är att kunna presentera våra idéer utan att de förlöjligas. Och att få fransmännen att förstå att de står inför ett ödesval. Detta presidentval är inte som andra, säger Marine Le Pen till SVT innan hon försvinner vidare ut i korridorerna.

Vilken väg väljer Europa? Fd utrikesminister Carl Bildt och journalisten Annika Ström-Melin diskuterar de stundande valen i Tyskland och Frankrike i Agenda, kl 21.15 i SVT2 och på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet