Svensk ”massutvisning” blev en stor nyhet i utländska medier. Foto: TT

Svensk ”massutvisning” stor utländsk nyhet

Uppdaterad
Publicerad

Uppgiften från inrikesminister Anders Ygeman att uppåt 80.000 flyktingar kan komma att utvisas har blivit en internationell nyhet och toppade under förmiddagen flera utländska nyhetssajter.

Tyska Der Spiegel har rubriken ”Massutvisning. Sverige planerar avvisning av tiotusentals flyktingar.”

Under rubriken ”Sverige vill utvisa uppemot 80.000 asylsökande” skriver även franska Le Monde om Anders Ygemans uttalande. I artikeln noteras bland annat att utvisningarna sannolikt kommer att ske med chartrat flyg i stället för med reguljärflyg, vilket vanligen varit fallet tidigare.

#flykt

Den amerikanska tidningen New York Times skriver att siffran 80.000 utgår från den nuvarande andelen av ansökningarna som beviljas. En andel som kan ändras, skriver tidningen och hänvisar till Ygemans pressekreterare.

Den brittiska tidningen The Guardian har rubriken ”Sverige förbereder utvisning av 80.000 asylsökande” och påpekar liksom flera andra utländska medier att Sverige med sina 9,8 miljoner invånare är ett av de länder i EU som tagit emot flest flyktingar i förhållande till befolkningens storlek.

Tagit emot flest flyktingar

Även brittiska radio- och tv-kanalen BBC uppmärksammar saken och skriver bland annat att Norden tillsammans med Tyskland tagit emot flest flyktingar i Europa.

I Italien skriver bland annat tidningen La Repubblica om inrikesministerns uttalande. Liksom flera andra utländska medier nämner La Repubblica i samma artikel mordet på en ung kvinna i personalen på ett HVB-hem i Mölndal. Artikeln låg ännu vid lunchtid i topp på tidningens webbsida.

Tyska tv-kanalen ZDF har också nyheten högt på sin webb och nämner att svenska regeringen förhandlar med bland annat Afghanistan och Marocko om att sända tillbaka flyktingar.

Nyheten finns allra högst i topp på Qatar-baserade tv-kanalen al-Jaziras webbsida. Al-Jazira sätter det man kallar ”massutvisningen” i ett större europeiskt sammanhang och nämner att hittills i år har över 46.000 flyktingar kommit till Grekland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet