Sami Abdul Hamid med son i flyktinglägret Faida, Libanon. Foto: SVT Niclas Berglund

Matbrist tvingar iväg flyktingarna från Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Antalet syriska flyktingar på väg till Europa kan öka kraftigt. Orsaken är att hjälporganisationerna tvingats halvera stödet till flyktingar, i bland annat Jordanien och Libanon, och många är nu beredda att offra allt för att komma vidare.

– Vi dör långsamt här i Bekadalen, alla våra drömmar har krossats och Europa är vårt enda hopp, säger 27-årige Sami Abdul Hamid.

Sami och hans lilla familj bor i ett litet tält i flyktinglägret Faida, Lilbanon. Det här var tidigare ett jordbruksområde, men i dag finns omkring 12.000 flyktingar på den hårda marken.

#flykt

Sami och hans fru, Khadijeh, flydde hit över gränsen från Syrien för snart 5 år sedan. Men det blir inte en sommar till.

Ingen framtid här

– Jag vill bygga upp en framtid för min son. Han är bara nio månader gammal, men måste få gå i skolan i framtiden. Han ska inte bli ännu en analfabet, berättar Sami för SVT.

I dag får flyktingarna här 13 dollar i månaden till mat och uppehälle. Pengarna räcker förstås inte och dom flesta får heller inte arbeta. Väldigt få av flyktingarna kan nämligen skaffa sig den typ av visum som krävs.

Ungern varnar i annonser

I Europa finns en oro för vad som nu kanske sker om ännu fler från det här området börjar att röra sig bort från flyktinglägren. Och de ungerska myndigheterna har nu i stora annonser, i de största libanesiska tidningarna, varnat för att ingen – utan giltiga handlingar – kommer att släppas över gränsen.

– Jag har sett att människor har drunknat på havet och att andra har kvävts i lastbilar. Vi följer tv-sändningarna från BBC. Men jag är redo att sätta mitt och mitt barns liv på spel för att bygga en framtid, avslutar Khadijeh Saleh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet