Foto: Carlos Barria / Reuters / TT

May och Trump hyllade varandra vid första mötet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president träffade i dag för första gången sedan han tillträdde sin post en annan utländsk ledare, Storbritanniens premiärminister Theresa May. Båda är i behov av allierade – och för May hägrar ett eventuellt handelsavtal med USA i skuggan av brexit.

– Brexit kommer att vara underbart för Storbritannien, säger Donald Trump.

Dagen innan hade Mexikos president Enrique Peña Nieto ställt in ett planerat möte med Trump i Washington, efter ordkriget om vem som skall betala Trumps planerade murbygge vid gränsen. I stället blev Theresa May första officiella gäst i Vita huset. Och mötet följdes också av en kunglig inbjudan för Donald Trump. Theresa May började sitt tal under presskonferensen med att gratulera Trump till ”en strålande valseger” och meddela att Storbritanniens drottning Elisabeth bjuder in Trump på ett statsbesök.

Trump står bakom Nato

May och Trump möttes under fredagen i Ovala rummet i Vita Huset för en dryg timmes samtal som följdes av en presskonferens och arbetslunch där handel och säkerhet sägs bli huvudämnen.

USA-val 2016

Det var en god och skämtsam stämning mellan de båda ledarna under presskonferensen där Theresa May sade att Trump under deras möte meddelat att han står bakom Nato till hundra procent.  Tidigare under valrörelsen har Trump kallat militäralliansen ”förlegad”.

Mötet är president Trumps diplomatiska debut – och ses som ett test för honom på den globala arenan, skriver Politico. Han började med att hylla ländernas ”speciella relation där banden aldrig varit starkare” och sade att han respekterar och hyllar Storbritanniens suveränitet i och med att de nu lämnar EU.

– Brexit kommer att vara underbart för Storbritannien, säger Donald Trump.

Trump har själv gjort kopplingar mellan den brittiska brexit-omröstningen och sin seger i presidentvalet.

”Motsatser attraherar”

Mays snabba USA-besök kritiseras av hennes politiska opponenter, och hon har fått upprepade frågor om Storbritanniens inställning till Trumps uttalanden om att återinföra tortyr som förhörsmetod av politiska fångar. Också Trumps kränkande omdömen om kvinnor spökar i bakgrunden, och vid avfärden från Heathrow-flygplatsen avfärdade May journalisternas frågor med ett skämt:

– Har ni någonsin hört talas om att motsatser attraheras av varandra? sade hon enligt The Independent.

– Jag tror att vi kommer att ha en fantastisk relation med Storbritannien, vi har båda lätt att ta folk, säger Donald Trump på presskonferensen.

För May hägrar ett handelsavtal med USA, Storbritanniens största exportmarknad, efter det att landet lämnat EU.

– Vi har diskuterat hur vi ska etablera handelsavtal med USA och vi vill också jobba på våra militära relationer, säger Theresa May och tillägger att hon och Trump diskuterat hur de ska bekämpa terrorgruppen Islamiska Staten.

Balansgång för May

Samtidigt gäller det för den brittiska ledaren att hålla tungan rätt i mun, för att inte stöta sig med EU eller Nato. Under ett möte med republikaner i Philadelphia anslöt hon sig till Trumps kritik av USA:s tidigare utrikespolitik.

– De dagar då Storbritannien och USA ingriper i suveräna staters angelägenheter för att göra om världen efter vårt eget tycke är över, sade May men tillade att hon är för ett starkt EU och anser Nato vara grunden för global säkerhet.

May har också på förhand rått Trump att engagera sig i relationen med Ryssland – men ”vara försiktig”. Under presskonferensen var May tydlig med att sanktionerna mot Ryssland måste förbli så tills Moskva helt uppfyller avtalet om vapenvila med Ukraina, det så kallade Minsk-avtalet. Donald Trump å sin sida sade att han hoppas på en ”fantastisk relation med Rysslands Putin” men att han också var medveten om att det är möjligt att det kanske inte sker. I morgon väntas Trump tala i telefon med Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet