John McCain och Donald Trump är kända antagonister trots att de tillhör samma parti Foto: TT

McCain pressar Trump om Obama-avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske senatorn John McCain pressar USA:s president Donald Trump om anklagelserna mot föregångaren Barack Obama. Samtidigt kräver nu underrättelseutskottet i representanthuset bevis som styrker Trumps påstående om avlyssning.

Trump har på Twitter påstått att Obama avlyssnade telefonerna under höstens presidentvalskampanj. Han har inte lagt fram några bevis men bett kongressen att utreda saken.

Det som började som ett i raden av Trumps utspel på Twitter har nu vuxit och börjar likställas med en skandal. Vilken väg frågan än tar kommer utgången troligen att bli allvarlig för någon av parterna.

USA-val 2016

Pågående utredning

En förklaring till avlyssningen skulle kunna vara att Trump, eller någon person i hans närhet, var föremål för en pågående utredning. Enligt spekulationer skulle det kunna handla om banden mellan personer runt Trump och den ryska regeringen.

LÄS MER: Obamas talesperson: Har inte avlyssnat Trump

Om Obamas administration däremot verkligen skulle ha begärt olaglig avlyssning av Trump kommer det att få allvarliga följder, men om Trump å sin sida falskt har anklagat Obama för avlyssningen ses det också som en skandal. Frågan väcks då om Obama kommer att åtala Trump för förtal.

Förra lördagen twittrade Trump ut en tweet där han jämförde den påstådda avlyssningen med Watergate på 70-talet, en av de största politiska skandalerna i USA som slutade med att dåvarande president Richard Nixon avgick.

Trumps rådgivare och tidigare kampanjchef Kellyanne Conway säger, apropå sin chefs anklagelser, att övervakningen kan ha skett i många former – till och med via mikrovågsugnar som blivit till kameror.

– Man kan övervaka en person genom telefonen och via tv – det finns en rad vägar, säger hon i en intervju som publiceras i tidningen USA Today.

”Ring CIA”

Underrättelseutskottet i representanthuset kräver nu bevis som styrker Trumps påståenden, vilket sätter än mer press på presidenten och hans administration.

Den republikanske senatorn John McCain är en känd Trumpkritiker och är en av dem som nu kräver att Trump antingen presenterar bevis för sina påståenden eller att han drar tillbaka anklagelserna. Bristen på bevis retar John McCain.

– Han kan klara upp det här på en minut genom att ringa chefen för CIA och fråga: Vad var det som hände?

– Att anklaga en president för ett lagbrott som detta kräver bevis. Jag låter det amerikanska folket döma, men det här är allvarliga saker, säger McCain.

Kräver dementi

USA:s före detta nationelle underrättelsechef James Clapper har avfärdat Trumps påstående. Även FBI-chefen James Comey kritiserar Trump och kräver en offentlig dementi av Trump. Comey anser att påståendet antyder att FBI skulle ha brutit mot lagen. 

I förra veckan meddelade kongressen att en utredning om anklagelsen ska genomföras. I går sade den ledande demokraten i utredningskommittén, Adam Schiff, att han tvivlade på att det fanns några bevis. Bland de personer som ska höras i utredningen finns James Comey.

– Jag tror att vi den 20 mars eller tidigare kan lägga det här bakom oss, sade Schiff till tv-bolaget ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet