De mer än tusenåriga ruinerna i den kambodjanska djungeln är täckta av skog. Foto: TT

Medeltidsstäder gömda i djungeln

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer presenterar idag nya häpnadsväckande detaljer om flera medeltidsstäder dolda under djungeln i Kambodja, nära landets kända tempelkomplex Angkor Wat. Vissa av städerna är i storleksordningen av landets huvudstad Phnom Penh.

– Vi har upptäckt hela städer under djungeln som ingen visste fanns där, säger den australiensiske arkeologen Damien Evans till The Guardian.

Stort som Phnom Penh

Evans har i undersökningar 2012 kunnat bekräfta existensen av tempelstaden Mahendraparvata, i närheten av ruinstaden Angkor Wat – ett av Unescos världsarv och landets främsta turistmål. Men det var först när resultaten från en större undersökning 2015 analyserats som storleken på Mahendraparvata och andra städer framkom.

– Den här gången fick vi med alltihop och det är stort – Phnom Penh-stort, säger Evans.

Resultaten offentliggörs idag på Royal Geographic Society i London.

Har scannat skogen

Nästan 2.000 kvadratkilometer tropisk skogsmark har skannats med laser från helikopter – den mest omfattande arkeologiska flygstudie hittills. Därefter har arkeologerna kunnat skapa topologiska kartor som visar ett komplext urbant landskap som knyter samman ett flertal tempelstäder – bland annat Angkor Wat – genom både vägar och kanaler.

Vissa historiker anser att de tätbefolkade storstäderna utgjorde det största riket i världen under sin storhetstid på 1100-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.