Foto: SVT

Mer regn att vänta

Uppdaterad
Publicerad

I städer längs Europas floder förbereder sig nu myndigheterna för vattnet som kommer att komma. I framförallt Österrike är vattenflödena redan nu så extrema att man talar om femhundraårs mängder och mer regn är att vänta, berättar SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Hur extremt är vädret?

–Senast det var så här extrema vattenflöden var 2002 och innan dess var det år 1501 så det är mycket ovanligt, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Översvämningar i Europa

Hur är läget nu?

–På bara några dagar har det fallit 300 millimeter regn på sina håll i Österrike. Just nu är Donau som värst vid gränsen mellan Österrike och Tyskland. Vattnet rinner nedströms och det kommer att bli problem i bland annat Wien och så småningom Budapest när de enorma massorna hunnit rinna ner dit. Även Elbe som rinner ut i Hamburg kommer att orsaka mer problem, säger Helen Tronstad.

Hur förbereder sig myndigheterna?

–De är inkopplade hela vägen med skyddsvallar som placeras ut längs floderna. Man vet att stora vattenmängder kommer att komma och myndigheterna jobbar för fullt med hur man ska undvika stora skador, säger Helen Tronstad.

Kommer det fortsätta att regna?

–I Tjeckien väntar mer regn men det kommer att lugna ner sig samtidigt som det framåt torsdag kommer att komma in en nytt regnområde över Serbien och Ungern. Hur regnet kommer att slå beror på hur mycket regn som hamnar i tillrinningsområdena. Det vill säga om allt regn hamnar i ett tillrinningsområde för samma vattendrag blir följderna värre än om regnet sprids ut, säger Helen Tronstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Europa

Mer i ämnet