Angela Merkel på väg till misslyckade förhandlingar med De Gröna Foto: Scanpix

Merkel får svårare bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel har förlorat ett trumfkort. Hon kan inte längre spela ut gröna och socialdemokrater mot varandra i samtalen om en ny rgering. De Gröna har hoppat av.

Det betyder alltså att Merkel nu bara har två alternativ kvar: Antingen en regering med socialdemokraterna, SPD, eller det värsta  – nyval.

Nyval är skräcken för flera av de tyska partierna. Opinionsmätningar efter valet visar att både gröna och socialdemokrater skulle gå tillbaka om det blev nyval. Däremot skulle Merkels kristdemokrater, CDU och CSU, gå framåt.

Tyska valet 2013

Förvirra

Men ett parti som också verkar gå framåt är det euro-kritiska missnöjespartiet Alternative für Deutschland, AfD, vilket skulle förvirra det politiska läget i Tyskland ordentligt.

Alltså måste Merkel förhandla med SPD. De satt i långa samtal på måndagen. De har samtalat en gång tidigare. Efter första omgången verkade man nära samförstånd i många frågor. Men måndagens samtal slutade utan resultat.

En av de svårast frågorna att knäcka – som också skilde gröna och kristdemokrater i deras samtal – var frågan om att införa en minimilön på 8.50 euro i timmen. Också frågan om höjda skatter för de rikaste vållade stora problem.

Komplicerat

Det är ett komplicerat maktspel som just nu pågår i Tyskland. Det beror på att socialdemokraterna inte vet om de verkligen vill bilda regering.

Man satt i en koalition med kristdemokraterna från 2005 till 2009 men det samarbetet förlorade SPD på: Nästa val blev en katastrof. Man är rädd för att på nytt krossas av det dominerande CDU/CSU.

Nu har SPD-ledningen dessutom bundit sig vid en långvarig omständlig process för att få fram om partiet verkligen ska samarbeta med Merkel.

Den går ut på att man efter de inledande samtalen, som fortsätter på torsdagen, inkallar ett partikonvent med 200 ledande socialdemokrater. Det ska besluta om man ska börja formella förhandlingar med Merkel om samarbete.

Medlemmarna ska rösta

Om dessa förhandlingar slutar med en överenskommelse, då är det dags för nästa steg. Då ska alla medlemmar tillfrågas om de är nöjda med förhandlingsresultatet – alltså om de anser att SPD fått igenom sina hjärtefrågor.

SPD-ledningen riskerar mycket med det här beslutet. I själva verket vill en majoritet av de tyska väljarna ha en så kallad stor koalition över blockgränserna. Också en majoritet av de socialdemokratiska väljarna vill detta, men inte medlemmarna, och det är ju de som ska rösta.

SPD måste alltså vara tuff mot CDU/CSU i både de sonderande samtalen och de väntade förhandlingarna. Man måste visa sina medlemmar att SPD-ledningen pressat kristdemokraterna till det yttersta.

Måste få en trofé

Det blir alltså socialdemokratiska medlemmar som avgör om Angela Merkel kan bilda regering. Det blir hennes kristdemokrater som måste ge SPD-ledningen en trofé som de kan visa upp för sina tveksamma medlemmar.

Det innebär naturligtvis en prestigeförlust för CDU/CSU om man måste vika sig för mycket för den forne motståndaren. Det kan ses som ett svek mot de egna väljarna – och resultera i bakslag i kommande lokal- och regionalval.

Det har alltså blivit svårare för Merkel att bilda regering. Om SPD till sist skulle säga nej betyder detta nyval.

Mardröm

Men ett sådant nyval skulle troligen bli en mardröm för socialdemokraterna,  eftersom väljarna väntas straffa dem för att inte gå med i en stor koalition. Det är ju det majoriteten av väljarna längtar efter i hopp om att det ska harmoni i det politiska livet.

Om Merkel har bekymmer så har socialdemokraterna ännu större bekymmer. Det finns också röster som varnar för en stor koalition: Det skulle betyda en enorm övervikt i parlamentet för regeringen och en mycket svag opposition.

Det kan vara farligt för demokratin, menar en del politiker och debattörer. 

Samarbete i framtiden

Samtalen mellan De Gröna och kristdemokraterna visade dock på att det fanns fler gemensamma nämnare än man väntat. Det kan alltså betyda att dörren står öppen för samarbete mellan partierna i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet