Foto: TT

Merkel omvald som CDU:s partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Att helt och hållet täcka sitt ansikte ska inte vara tillåtet. Det säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel på CDU:s kongress i Essen. Partiet har med stor majoritet valt om henne som partiordförande. – Heltäckande slöja är inte lämpligt och bör förbjudas, sade Merkel.

På CDU:s partikongress i Essen har nu partiet valt om Tysklands förbundskansler Angela Merkel till partiets ledare. Hon fick 89,5 procent av delegaternas röster.

När Merkel valdes om som partiledare för två år sedan hade hon 96,7 procent av delegaternas stöd, enligt Reuters. Merkel har nu stor press på sig att stoppa det islam-fientliga partiet AFD från att fortsätta knycka CDU:s väljare.

”Heltäckande slöja måste förbjudas”

I uppenbart hopp om att lugna både gamla anhängare och de invandringsskeptiker som nu lockas av populistiska AFD sade hon att migrantvågen ställer krav på både nya och gamla invånare.

Exempelvis kan man i ett land som Tyskland inte ha ansiktet dolt i offentligheten, à la de regler exempelvis de afghanska talibanerna står för, tycker Merkel.

– Heltäckande slöja är inte lämpligt och bör förbjudas så långt det är juridiskt möjligt, sade hon.

Partiet CDU har tidigare meddelat att de vill förbjuda heltäckande slöja under rättegångar, vid poliskontroller och i trafiken.

”Flyktingströmmarna är under kontroll”

Tysklands fortsatta hantering av flyktingströmmarna är nu under kontroll, menar Merkel men erkänner att det var svårt under förra året.

– En situation som den under sensommaren 2015 kan, får och ska inte upprepas, sade hon.

Hon tillade att det därför är väldigt viktigt att uppgörelsen med Turkiet om gränskontroller och flyktingplaceringar upprätthålls.

Svår uppgift framför sig

Kanslern ska under kongressen föra ut sin strategi för att vinna parlamentsvalet nästa år, som ”kommer att bli svårare än någonsin tidigare”, enligt Merkel.

Hon väntas även bli pressad om hur hon ska locka nya röster i en tid med många snabba svängningar, som blivit särskilt tydliga med Donald Trumps seger i USA:s presidentval, Storbritanniens ja-seger i folkomröstningen om att lämna EU och nu senast den populistiska Femstjärnerörelsens nej-seger i folkomröstningen om att förändra Italiens konstitution.

Kongressen pågår till och med onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.