Foto: TT

Merkel: ”Otroligt år”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag inleder mitt tal med att titta tillbaka på ett otroligt år 2016, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i sitt tal på sitt CDU:s partikongress i Essen.

Som exempel på händelser som präglat året nämner hon terrorattackerna i Frankrike, de fortsatta försöken till skuldsanering i Grekland, och inte minst Tysklands fortsatta hantering av flyktingströmmarna.

– Inte alla de 980 000 som kom till vårt land förra året kan eller får stanna, säger hon – men betonar samtidigt att de som söker sig till Tyskland undan krig och förföljelse måste kunna välkomnas.

Kan bli omnvald

Kanslern, som med stor sannolikhet blir omvald till partiledare, vill under kongressen föra ut sin strategi för att vinna parlamentsvalet nästa år, som ”kommer att bli svårare än någonsin tidigare”, enligt Merkel.

Medlemmarna väntas grilla Merkel om hur hon ska stoppa det islam-fientliga partiet AFD från att fortsätta knycka CDU:s väljare.

Hon väntas även bli pressad om hur hon ska locka nya röster i en tid med många snabba svängningar, som blivit särskilt tydliga med Donald Trumps seger i USA:s presidentval, Storbritanniens ja-seger i folkomröstningen om att lämna EU och nu senast den populistiska Femstjärnerörelsens nej-seger i folkomröstningen om att förändra Italiens konstitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.