Foto: TT/Reuters

Mexiko kan lämna ut ”El Chapo” till USA

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen greps knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzmán efter ett halvår på flykt.

Enligt myndighetskällor till nyhetsbyrån AP öppnar Mexiko för att kunna lämna ut honom till USA.

Redan när ”El Chapo” greps på fredagskvällen talade experter om att det är en hel del som talar för att Mexiko lämnar ut honom till USA den här gången. Även tidigare har USA försökt få honom utlämnad utan att lyckas.

– Den stora frågan är inte om de tänker utlämna honom, utan när. Jag tror inte att Mexikos regering vill riskera en ny rymning, sa säkerhetsexperten Alejandro Hope till AFP.

Knarkkung flydde från fängelse

Men den hemliga källan säger nu till AP att Mexiko är redo att samarbeta med USA. Samtidigt säger källan att det kommer att kunna ta tid.

”El Chapo” jagades över hela världen efter att han i somras flydde från fängelset Altiplano.

Han är ledare för Sinaloakartellen som kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkung flydde från fängelse

Mer i ämnet