Sean Penn och Joaquín ”El Chapo” Guzmán möttes för en intervju i oktober, ett möte som ledde till att den förrymde knarkgeneralen greps. Foto: TT

Sean Penn utreds inte i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Mexikanska myndigheter utreder inte skådespelarna Sean Penn och Kate del Castillo för deras uppmärksammade möte med knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán i oktober, säger presidentens presstalesman Eduardo Sánchez.

Men man kommer att ”se över” omständigheterna, tillägger han.

– Vi utreder handlingar, vi utreder inte människor, säger Sánchez.

Knarkkung flydde från fängelse

Carlos Barragan y Salvatierra, en juridikprofessor på Mexikos nationella universitet, säger att det är osannolikt att vare sig Penn eller del Castillo åtalas, om de inte mottagit pengar eller gåvor från den förrymde knarkkungen.

– Om ”el Chapo” gav dem pengar eller juveler under middagen, eller om han betalade dem för att spela in en film om honom kan de åtalas för pengatvätt, säger juristen.

Han inflikar att det inte är brottsligt att träffa en förrymd brottsling.

Flyttas mellan slumpmässigt valda celler

Det hemliga mötet mellan filmstjärnan och ”el Chapo” arrangerades med hjälp av del Castillo som även närvarade när Penn intervjuade Guzmán för tidskriften Rolling Stone. Enligt Mexikos riksåklagare bidrog det till att ”El Chapo” senare kunde gripas greps efter ett halvår på rymmen från fängelset.

För att minska risken för ytterligare en rymning flyttas Guzmán ständigt mellan slumpmässigt utvalda celler i fängelset han sitter i nu.

– Sedan han kom har han suttit i åtta olika celler, säger Eduardo Sánchez.

”El Chapo” bevakas 24 timmar om dygnet av en vakt utanför dörren, och dessutom uppges cellernas golv ha förstärkts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkung flydde från fängelse

Mer i ämnet