Foto: TT

Militärplan kraschade i bostadsområde i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 141 personer omkom när ett militärflygplan av typen Herkules kraschade i ett bostadsområde i Indonesien på tisdagen.

Ombord på planet fanns 113 personer – bland dem familjer till anställda i flygvapnet.

Bilar och byggnader fattade eld i explosionen och många människor tros vara fastklämda i rasmassorna. Herculesplanet störtade endast två minuter efter att ha lyft från en flygbas i Medan i går.

– Jag såg planet och det lutade redan när det lämnade flygplatsen. Sedan såg jag rök välla ut, säger 26-årige Januar till AFP.

Lokala medier rapporterar att piloten ville vända tillbaka på grund av tekniska problem. Personal på ett intilliggande hotell sade att flygplanet passerade flera gånger, på låg höjd.

– Tredje gången det flög förbi kraschade det in i taket på hotellet och exploderade genast, säger receptionisten Elfrida Efi, till nyhetsbyrån Reuters.

Flygplanet fraktade militär utrustning. Enligt chefen för landets flygvapen fanns 113 personer ombord, 12 besättningsmän och 101 passagerare, varav flera familjemedlemmar till personalen, uppger AFP.

Andra flygkraschen i Medan på tio år

Det är andra gången under en tioårsperiod som en flygplanskrasch äger rum i Medans stadsbebyggelse. 2005 kraschade en Boeing 737 kort efter start in i ett bostads hus var på 143 människor omkom, varav 30 på marken, uppger The Nation.

Sett till de senaste tio åren har ett tiotal flygkrascher ägt rum där indonesiskt militärt och polisiärt flyg varit inblandat, enligt Aviation Safety Network, en webbsida som sammanställer flygincidenter. Det flygplan, en Hercules C-130, som nu kraschat ska ha varit i trafik sedan 1960-talet , uppger Reuters.

Den senaste i raden av händelser sätter ytterligare tryck på Indonesien att modernisera sin flygplansflotta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.