Indier deltar i ett av passen under internationella yogadagen. Foto: TT

Miljontals solhälsningar på yogadag

Uppdaterad
Publicerad

Världen uppmärksammar för första gången den internationella yogadagen. Bakom initiativet står Indiens premiärminister Narendra Modi som tog täten när 35.000 personer samlades i övningar som ”kobran” och ”en halv kamel”.

I morgontimmarna samlades diplomater, studenter och soldater för ett 35 minuter långt yogapass i Delhi. Längst fram befann sig entusiasten och vegetarianen Narendra Modi som fått med sig hela världen på yogatåget.

– Det är mer än bara fysisk träning. Vi firar inte bara en särskild dag utan vi övar det mänskliga sinnet att inleda en ny era av fred, sade den vitklädde Modi innan han tog av sig glasögonen och tog plats på mattan.

Övertygade FN

Modi lade fram idén om en internationell yogadag i samband med ett tal i FN:s generalförsamling förra året.

”Yoga har makten att föra ihop hela mänskligheten” twittrade han efteråt.

Och på söndagen rullar entusiaster världen över ut sina mattor för att för första gången uppmärksamma världsyogadagen. Bara i Modis hemstat anordnas 30.000 officiella evenemang och i Taiwans huvudstad Taipei samlades 2.000 personer för 108 solhälsningar. I Sverige anordnas det största evenemanget i hamnen i Göteborg där man hoppas skapa ”yogamagi” med hundratals deltagare.

”Samhällsvinst”

Peter Munteanu, vd på företaget Yogobe som samordnar yogadagen i Sverige tillsammans med indiska ambassaden, håller med Modi om de positiva vinsterna av yoga.

– Det är ett fantastiskt verktyg för att hitta balans i vardagen. Yoga skapar medvetna konsumenter, bättre människor, en ökad miljömedvetenhet och goda ledare. Det ser jag som något väldigt bra för det här samhället och världen som vi lever i, säger han till TT.

Men trots Modis budskap om fred och harmoni har folk i Indien varit bekymrade över att yogan används som ett verktyg för att stärka hinduismens ställning. En del muslimer menar att yoga har tydliga hinduiska undertoner och är emot islam.

Fakta: Internationella yogadagen

Förra året beslutade FN, på initiativ av Indien, att införa en internationell yogadag. Den inträffar den 21 juni, och uppmärksammas i år för första gången.

Indiska forskare tror att yogatraditionen går tillbaka 5.000 år, vilket baseras på arkeologiska bevis där olika yogaställningar ristats in i stenar. Premiärminister Narendra Modi vill återta yoga som en historisk del av den indiska kulturen som förlorats till väst, där det har blivit en mångmiljardindustri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.