Foto: TT

Miljörörelsen i protest mot Hollande

Uppdaterad
Publicerad

Nu har miljörörelsen ilsknat till. I ett globalt upprop och i en skrivelse till Frankrikes president Hollande uppmanar de att att demonstrationsförbudet ska upphävas.

Efter terrorattackerna i Paris den 13 november råder undantagstillstånd och ett förbud mot att demonstrera. Arrangören för den stora klimatmarschen som skulle hållas i Paris söndag 29 november har förbjudits att hålla sitt arrangemang, av säkerhetsskäl. Men nu vill de att Hollande lyfter förbudet.

– De franska myndigheterna har sagt att ”livet måste gå vidare” när det gäller offentliga tillfällen som fotbollsmatcher. Vi uppmanar president Hollande att använda liknande logik och stå stark mot dessa attacker genom att låta människor i sin grundläggande rätt att protestera i avgörande viktiga frågor som klimatförändringar under FN-samtalen, säger Nick Dearden, ordförande för nätverket Global Justice Now.

#vårtklimat

Alternativa arrangemang

Som huvudavsändare till brevet står författaren Naomi Klein som nyligen lanserade sin klimatfilm ”This changes everything”. Uppropet är underteckant av frivilligorgansiationer och privatpersoner världen över.

Tillstånd eller inte så förbereds just nu en rad aktioner i Paris den 29 november. Många kommer att samlas vid Place de la Republique, nära flera av attentatsplatserna den 13 november, som blivit den plats dit många parisare går för att hedra offren.

Därifrån kommer en mänsklig kedja bildas längs den sträcka som klimatmarschen skulle ha gått. Folk har också uppmamats att lämna sina skor så att de kan läggas ut som symbol för den marsch som nu inte ser ut att bli av.

Dessutom kommer en rad konstnärer och organsiationer att göra manifestationer i Paris under dagen, som till exempel Olafur Eliasson som skapar en klocka gjord av kärnis, som är tänkt att smälta under tiden som klimatmötet pågår.

Klimataktioner världen över

– Vi inser allvaret i situationen, men vi är samtidigt mer beslutsamma än någonsin att göra våra röster hörda för klimaträttvisa. Nu måste vi hitta nya kreativa idéer för att världen ska samlas kring klimatåtgärder nu, säger Juliette Rousseau, som är samordnare för den franska koalitionen Climat 21, som var huvudarrangör för klimatmarschen.

Även om marschen i Paris har förbjudits kommer det att vara många manifestationer världen över samma dag. Över 2.000 arrangemang i 170 länder har registrerat att de kommer att hålla manifestioner då.

FN:s klimattoppmöte börjar på måndag 30 november och pågår till 11 december och hålls i utkanten av Paris på konferenscentrat Le Bourget. 147 stats- och regeingeschefer är anmälda och kommer hålla sina respektive länders anförande på öppningsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet