Biståndsminister Isabella Lövin (MP). Foto: TT

Ministern: ”Ska undersöka saken närmare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tänker inte bidra till FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC, kontroversiella biståndsprogram till den iranska anti-narkotikapolisen. Det säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till SVT Nyheter.

– Vi tar kritiken mot UNODC på allvar och ska undersöka saken närmare. UNODC arbete är viktigt eftersom de stödjer svaga rättsstater i några av världens mest utsatta regioner. Organiserad brottslighet hotar människors säkerhet. För att bemöta den globala narkotikaproblematiken krävs internationellt samarbete. Detta arbete inkluderar naturligtvis inget stöd till dödsstraff, säger Isabella Lövin. 

På SVT Nyheters fråga om Sverige på något annat sätt stödjer den polisiära delen av den iranska regimens anti-drogarbete svarar ministern nej, men säger att Sverige via sitt kärnstöd till WHO eventuellt bidrar med pengar till vård för missbrukare i landet.

Hur agerar den svenska regeringen för att UNODC tydligare ska arbeta mot dödsstraffet?

– Sverige har tillsammans med EU arbetat för att UNODC ska verka för dödsstraffets avskaffande genom sin verksamhet. UNODC garanterar att de – i likhet med FN:s övriga utvecklingsorgan – gör detta.

Och hur agerar regeringen mot dödsstraff i Iran?

– Regeringen bedriver en aktiv politik för att stärka mänskliga rättigheter i regionen. Vi har uppmuntrat till förändring och uttryckt oro över dödsstraffen i Iran både principiellt och i enskilda fall. Vi har särskilt lyft fram avrättningar av minderåriga, offentliga avrättningar och dödsdomar för brott som av FN inte klassificeras som ”most serious crimes” inklusive exempelvis drogtrafficking.

Isabella Lövin påpekar också att det just nu pågår en diskussion inom det iranska systemet om dödstraffets effektivitet när det gäller att bekämpa drogrelaterad brottslighet.

– Flera ledande företrädare i Iran har offentligt sagt att politiken bör omprövas och att detta skulle leda till en markant minskning av antalet avrättningar i Iran. Dessvärre har vi ännu inte sett någon förändring på marken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.