Misstänkte flygplatsskytten fick tillbaka vapen av polisen

Publicerad

Esteban Santiago, mannen som anklagas för att ha skjutit ihjäl fem personer på en flygplats i Florida, ska ha fått tillbaka ett vapen från polisen så sent som förra månaden. 26-åringen åtalas nu för brott och riskerar dödsstraff för skjutningen.

Fem personer dödades när en ensam skytt plötsligt började skjuta urskillningslöst in i en folkmassa vid bagageutlämningen på Fort Lauderdale flygplats i Florida. En man greps misstänkt för skjutningen, 26-årige Esteban Santiago. En före detta Iraksoldat, och ett inte helt okänt ansikte för FBI.

Läs också: Fem döda i skottlossning i Florida

Så sent som i november gick Esteban Santiago, enligt AP, in på ett av FBI:s kontor i Alaska och hävdade att underrättelsetjänsten kontrollerade hans tankar och tvingade honom att titta på videoklipp från terrorgruppen IS.

Han togs då in och lämnades över till lokal polis som förde honom till ett sjukhus för att göra en psykiatrisk undersökning. I samband med det beslagtog polisen ett vapen, men efter att utredningen visat att han inte led av en psykisk störning fick han tillbaka det.

Ska ha haft vapnet incheckat

Innan skottlossningen på flygplatsen tros Esteban Santiago ha hämtat ut sitt bagage med en pistol i och laddat den på toaletten innan han utförde dådet, enligt Reuters som citerar amerikanska myndigheter. Han ska, precis som lagen kräver, ha haft det oladdat under resan och deklarerat det vid incheckningen innan han började skjuta mot människor omkring sig.

Det är ännu oklart om det vapen 26-åringen fick tillbaka för en månad sedan är det vapen som använts vid dådet på flygplatsen, säger polischef Christopher Tolley enligt nyhetsbyrån Reuters.

Brodern: Han kom inte från ingenstans

De senaste åren har Esteban Santiago, efter att han avvek från militären, bott i Alaska och fått behandling för sin psykiska ohälsa. Hans bror,

Bryan Santiago. Foto: TT

Bryan Santiago, berättar i en intervju med nyhetsbyrån AP att han hade märkt av att brodern betett sig annorlunda sedan han kom hem från Irak.

– Ibland kunde han inte kontrollera sin ilska. Man kunde se att något hade förändrats, säger Bryan Santiago.

Det faktum att FBI hade kännedom om Santiago efter att han gått in på deras kontor – men släppte honom utan någon uppföljning eller terapi är enligt brodern ett misslyckande.

– Vi pratar inte om en person som kom från ingenstans för att göra något sådant här.

Åtalas på flera punkter

Samtidigt kom på lördagsnatten besked från federala åklagare. Esteban Santiago åtalas på flera punkter, bland annat för ”våldsam handling på en internationell flygplats som resulterat i dödsfall”, enligt nyhetsbyrån AP. Straffet, om han döms, är dödsstraff eller upp till livstids fängelse.

Santiago säger i förhör, enligt AP, att han planerat attacken då han köpte en enkelbiljett till Fort Lauderdale. Men man har inget svar på hur han valde ut flygplatsen. Utredarna genomsöker nu sociala medier och annan information för att få reda på mer om motivet samtidigt som den misstänkte gärningsmannen utreds för psykisk ohälsa. Man har inte uteslutit att det rör sig om ett terrorbrott.

– Vi har inte kunnat identifiera några utlösande faktorer som skulle kunna ha orsakat den här attacken. Vi undersöker nu alla möjliga vinklar, säger FBI-agenten George Piro till AP.

Misstänkts för skjutningen på flygplatsen

  • 26-årige Esteban Santiago föddes i delstaten New Jersey, men han flyttade till Puerto Rico när han var två år och växte upp där, skriver AP.
  • 2007 gick han med i Puerto Ricos nationalgarde och ryckte så småningom ut i Irakkriget 2010.
  • Han tillhörde ingenjörstrupperna och tilldelades flera medaljer för sin tjänstgöring i Irak.
  • När han kom hem från Irak började han dock må sämre psykiskt, berättar hans släktingar för amerikanska medier.
  • Santiago fick lämna militären efter att flera gånger ha avvikit från sin tjänst utan att meddela någon om det.
  • De senaste åren har Esteban Santiago bott i Alaska och fått behandling för sin psykiska ohälsa. I november började varningsignalerna dyka upp.

Källa: TT, AP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.