Arkivbild: En person kollar i mobilen när han korsar vägen i Honolulu, Hawaii. Något som han skulle kunna få böter för.

Nu kan mobilsurfare få böta i Honolulu

Uppdaterad
Publicerad

Den som går över gatan i Honolulu får först titta till vänster och sen till höger, men absolut inte ner på sin mobil. Nu blir det nämligen förbjudet för fotgängare att använda mobilen på övergångsställen.

Från och med i dag, onsdag, kan fotgängare i Hawaiis huvudstad Honolulu få böta uppemot 35 dollar om de blir påkomna med att titta på mobilen samtidigt som de går över en gata.

Den som tänkt kontakta polis eller räddningstjänst är dock undantagen från förbudet, skriver Reuters.

– Det här är verkligen en milstolpe i lagstiftningen som sätter ambitionen för säkerheten högt, säger Brandon Elefante, ledamot i stadsfullmäktige och den som står bakom lagförslaget som nu införs, till New York Times.

I USA ökade dödsolyckorna bland fotgängare med 9 procent förra året till den högsta nivån sedan 1990. Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver våra smarta telefoner som en ökande fara för trafiksäkerheten.

Men Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, tror inte på att införa en liknande lag i Sverige.

– Det är oftast farten som är det kritiska, och att man vill ha en miljö i stadstrafiken där det funkar att man kan gå och röra sig och känna sig trygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.