Fotgängare i Chongqing kan välja att gå i en mobilfil – på egen risk. Foto: TT

Så slåss världen mot mobilzombierna

Publicerad

Mobilzombies, alltså den som helt distraheras av sin telefon, kan bli en fara för sig själv och andra. Nu försöker städer världen över att få ned olycksstatistiken med olika förslag.

Trafikljus i gatan

Istället för att försöka få fotgängarna att ändra beteende så vände nederländska Bodegraven på resonemanget och anpassade trafikljusen efter fotgängarna. På försök har nu led-ljus installerats i gatan vid övergångsställen, alltså i perfekt ögonhöjd för någon som är upptagen med sin mobil. När trafikljuset slår om till rött gör även lamporna i gatan det. Liknande lampor har också installerats i Singapore och i tyska Augsburg, där en tonåring, distraherad av sin telefon, förra året blev påkörd och allvarligt skadad av en spårvagn.

Särskilda mobilfiler

I kinesiska Chonqing gjordes 2014 en helt ny fil i gångvägen för mobilanvändare. Hur seriöst införandet av mobilfilen egentligen är har ifrågasatts, inte minst har frågan väckts hur mobilanvändarna ska kunna vara skärpta nog att hålla sig i rätt fil. Även i belgiska Antwerpen har ett företag som säljer mobiltelefoner hakat på samma idé och målat en ”text walking lane” på gatan.

Varningsskyltar

2015 fick stockholmarna helt nya trafikskyltar på flera hårt trafikerade gator. Varningsskyltarna gällde inte lekande barn eller lösa djur utan just mobilanvändare. Skyltarna hade satts upp av en reklambyrå men på Trafikkontoret höll man ändå med om budskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.