Varning för mobilanvändare

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna promenerar med blickarna fästa vid sina mobiltelefoner – så ser de nya varningsskyltarna ut som placerats på flera platser i Stockholm.

De nya skyltarna, som bland annat finns på Götgatan i Stockholm, har skapats av Jacob Sempler och Emil Tiismann, två kreatörer på en reklambyrå, med avsikten att placera fenomenet mobilberoende i ljuset.

– Idén till skyltarna kom när jag ramlade in i en cyklist och var nära på att bli påkörd av en bil för ungefär en vecka sedan, för att jag gick och stirrade i mobilen. Då tänkte jag att vi måste göra någonting åt detta, säger Jacob Sempler.

Omtalat

Skyltarna har uppmärksammats i sociala medier. Bland annat omnämns de i positiva ordalag på Twitter av MTR, som driver Stockholms tunnelbana:

”Detta skulle behövas i t-banan också. Hjälp och påminn gärna varandra om att se upp. Mobilen kan du kika på ombord”.

Kan plockas ner

Reklambyrån har satt upp skyltarna på eget bevåg och Erik Johansson, som är presstalesperson på Trafikkontoret, menar att det handlar om olaga affischering.

– Men vi håller med om budskapet, påpekar han för SVT Nyheter Stockholm.

Hur länge skyltarna får sitta kvar är oklart, men Johansson säger att det är mycket möjligt att de plockas ner framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.