Människor söker skydd för orkanen Patricia i Mexiko. Foto: TT

Orkanen tappar kraft – bedöms fortfarande vara extremt farlig

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Patricia, den starkaste som uppmätts på västra halvklotet, tappade i styrka när den nådde Mexiko.

Tidigt på lördagsmorgonen nedklassades den till kategori två och USA:s orkanvarningsorgan NHC räknar med att den snabbt fortsätter att försvagas – men de mexikanska myndigheterna varnar nu för dödliga översvämningar och jordskred, rapporterar AP.

När Patricias öga drog in över delstaten Jalisco vid hamnstaden Manzanillo var orkanen fortfarande den starkaste Mexiko upplevt.

– Det är en kategori fem-orkan som når land. Det är en extremt ovanlig händelse. Tidigare i dag var det den starkaste uppmätta orkanen på västra halvklotet som någonsin uppmätts, säger Dennis Feltgen vid det amerikanska nationella orkancentret på vädermyndigheten NOAA i Miami till TT, och tillägger att orkanen var ”potentiellt katastrofal”.

Jacob Lozano Salazar befinner sig i staden Colima, några mil inåt land Han berättar för TT att släktingar i kustområdet vittnar om att situationen i kustområdet är svår, med översvämmade gator och träd som blåsts omkull.

– Orkanen är så stor. Jag vet inte vad som händer, berättar han.

Flod bröt igenom

Colima har drabbats av översvämningar. Bilder från staden visar en flod som ser ut att rinna på stadens gator.

– Floden rinner normalt under staden. Men med regnet hände det här, berättar Jacob Lozano Salazar som bor två kvarter från platsen.

Innan orkanen tappade i styrka så hann den orsaka stora skador. Guvernören i Jalisco, Aristóteles Sandoval, säger till CNN att 6 300 personer har sökt skydd från ovädret. Jordskred har också rapporterats, men enligt AFP har några rapporter om dödsfall ännu inte kommit in.

Kan försvagas

– Vi förväntar oss att den snabbt försvagas när den rör sig över de mexikanska bergen och gradvis upplöses under morgondagen, säger Dennis Feltgen.

Patricias vindhastighet kan jämföras med den kraftigaste orkanen utöver Patricia som har uppstått i Stilla havet – som kallades Mexico – som var på just 72 meter per sekund, samma hastighet Patricia hade när den drog in över landet. 1 000 personer dog när orkanen Mexico drog in över Manzanillo 1959.

Omkring 50.000 invånare och turister har evakuerats i de tre mexikanska delstaterna Jalisco, Colima och Nayarit undan orkanen Patricia.

I ett tv-tal adresserat till nationen sade president Enrique Peña Nieto att skadorna verkar vara mindre än befarat, men att orkanen fortfarande var ett hot.

– Med informationen vi har tillgänglig fram till nu och med hänsyn till att fenomenet pågår, så bekräftar de första rapporterna att skadorna har blivit mindre än vad som kunde motsvaras av en orkan med den här magnituden.

Risk för översvämningar

Uppåt 500 millimeter regn väntas enligt det amerikanska orkancentret falla fram till lördagen, vilket ökar risken för svåra översvämningar och jordskred. Vissa områden beräknas få 40 procent av den årliga nederbörden under 48 timmar.

Patricia växte snabbt från en tropisk storm till en av de kraftigaste orkanerna som någonsin skådats. Det innebär att myndigheterna och invånarna i det utsatta området fått agera snabbt för att förbereda sig, även om området relativt ofta drabbas av svåra oväder under orkansäsongen.

Undantagstillstånd

Hotellen närmast stranden i Puerto Vallarta har evakuerat sina gäster. Stadens flygplats har stängt, liksom lasthamnarna i Manzanillo och Puerto Vallarta.

Myndigheter har utlyst undantagstillstånd i flera delstater och armén och flottan har stationerat ut militär som är redo att hjälpa till.

Skolor hålls stängda och vattenreservoarer har tömts. Dessutom stängdes strömmen av som en säkerhetsåtgärd i de tre delstaterna, vilket gör att omkring 400 000 personer nu saknar el i de områden som beräknade att drabbas hårdast.

Fakta: Orkaner

I Atlanten börjar orkansäsongen officiellt den 1 juni och sträcker sig fram till 30 november. Men det är först i augusti, när sommarsolen hunnit värma upp ytvattnet ordentligt, som den brukar komma igång på riktigt. De tropiska stormarna får då bränsle från energin som uppstår när värmen frigörs då vattnet avdunstar.

I östra Stilla havet pågår säsongen mellan den 15 maj och 30 november, men aktiviteten är som högst mellan juli och september.

När de tropiska stormarna viker av norrut, där vattnet är kallare, eller når land försvagas de oftast då deras energikälla försvinner. Kraftiga oväder hinner dock oftast en bra bit inåt land och kan orsaka stor förödelse.

Förutom vattentemperaturen är den så kallade vertikala vindskjuvningen i atmosfären, det vill säga skillnaden i vindhastighet mellan 1 500 meters höjd och 10 000 meters höjd, en viktig faktor för bildandet av tropiska stormar.

En storm har en vindhastighet på minst 25 meter per sekund, en orkan över 32 meter per sekund.

Källor: NDRRMC, Reuters, Scientific American och gov.ph

Fakta: Tidigare orkaner i Mexiko

Janet: Den första orkanen i kategori 5 som har registrerats. Hundratals människor dog och hus krossades när Janet drog in över delstaten Quintana Roo i september 1955.

Mexico: Den kraftigaste orkanen, utöver Patricia, som har uppstått i Stilla havet. Den nådde Mexikos kust i oktober 1959 i närheten av Manzanillo och krävde 1 000 liv. Orkanen Mexico hade en vindhastighet på 72 meter per sekund.

Beulah: Dödade 40 människor i Mexiko när den drog in över Quintana Roo i september 1967 för att återvända ut över Atlanten, där den ökade i styrka till kategori 5, och åter drog in över nordöstra Mexiko och delstaten Texas i USA.

Liza: Orkanen med kategori 4 krävde över 1 000 liv och tiotusentals blev hemlösa när den slog mot den södra delen av halvön Baja California i september 1976.

Gilberto: 200 människor dog, de flesta i Monterrey när orkanen Gilberto, i kategori 5, drog in över nordöstra Mexiko.

Pauline: Orkanen Paulina dödade hundratals människor när den nådde den södra delstaten Oaxaca och rörde sig vidare in i delstaten Guerrero i oktober 1997.

Wilma: Åtta människor dog när orkanen Wilma med kategori 4 härjade i Cozumel, Cancún och Riviera Maya under 48 timmar i oktober 2005. Wilma orsakade skador för motsvarande 84 miljarder svenska kronor.

Manuel och Ingrid: I september 2013 drabbades Mexiko av två orkaner nästan samtidigt. 157 människor dog, flera av dem i ett jordskred i Guerro.

Källa: AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.