Mord och mordförsök på presidenter i USA

Uppdaterad
Publicerad

Fyra sittande amerikanska presidenter har mördats genom historien.

Abraham Lincoln mördades 1865 på Fordteatern i Washington. Han är mest känd för emancipationsförklaringen 1863, som frigjorde slavarna i Södern. Lincoln uppfattades som ett hot mot slaveriinstitutionen och även andra sydstatsintressen. Han sköts av en John Wilkes Booth, arbetslös skådespelare och mentalt störd sydstatsfanatiker.

Republikanen James A Garfield mördades 1881 efter sex månader på presidentposten. Han sköts till döds av en anhängare till hans politiske rival, demokraten Ulysses S Grant. Mördaren straffades med hängning.

Republikanen William McKinley annekterade Hawaii och ledde USA till seger i spansk-amerikanska kriget 1898. Han mördades 1901 av den polskfödde anarkisten Leon Gzolgosz.

John F Kennedy sköts under en bilfärd genom Dallas i november 1963 av Lee Harvey Oswald, en före detta marinkårsoldat, som själv blev mördad två dagar efter dådet av nattklubbsägaren Jack Ruby. Många har ifrågasatt att Lee Harvey Oswald verkligen mördade Kennedy och spekulerat i alternativa lösningar.

En av John F Kennedys mest uppmärksammade frågor gällde medborgarrätten och diskrimineringen av de svarta. Kennedy var den ynste president som dittills valts och den förste som var katolik. Bilden av honom var utomordentligt positiv även efter hans död. Hans ungdomliga stil, vältalighet och charm var för många ett löfte om förnyelse. Många har jämfört Barack Obama med John F Kennedy, och Obamas hustru Michelle Obama med Jacqueline Kennedy.

Robert F Kennedy, John F Kennedys bror, hann aldrig bli president. Han kandiderade för att bli demokraternas presidentkandidat och hade just vunnit primärvalet i Kalifornien när han mördades på ett hotell i Los Angeles 1968.

Flera har utsatts för mordförsök, men klarat sig med livet i behåll.

1981 sköts Ronald Reagan av en ung sinnesförvirrad man som ville imponera på filmstjärnan Jodie Foster. Reagan träffades nära hjärtat, men återhämtade sig ändå snabbt. Vid sin avgång var Reagan den äldste president USA haft. Han avled 2004.

Gerald Ford utsattes för två mordförsök 1975.

Den som flest drar paralleller till när det gäller hotbilden mot Obama kanske ändå är den svarte medborgarrättskämpen Martin Luther King som sköts ihjäl i Memphis 1968 när han stod ute på balkongen till sitt hotell. Martin Luther King höll ett berömt tal 1963 där de återkommande orden ”I have a dream” uttryckte hans vision av ett jämställt samhälle. 1964 fick han Nobels fredspris för sina ansträngningar att bekämpa orättvisorna i USA med fredliga medel.

1968 i New York, tre år innan mordet på Martin Luther King, mördades Malcolm X, en amerikansk svart nationalist som blev talesman för Black Muslim-rörelsen och förkastade Martin Luther Kings idéer om icke-våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.