En amerikansk jagare avfyrar en kryssningsrobot mot Syrien. Foto: TT

Moskva: Vi kommer inte skjuta ned USA:s robotar

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer inte att skjuta ned amerikanska robotar om USA bestämmer sig för att angripa Syrien igen, meddelar president Vladimir Putins talesperson. Beskedet kommer efter ett ifrågasatt uttalande som påstods komma från ett ryskt och iranskt gemensamt militärkommando.

– Våra väpnade styrkor befinner sig i Syrien för att bekämpa terrorism, snarare än att erbjuda skydd mot externa hot. Vi har inte ett sådant mandat och kommer inte att förhindra någonting, säger Viktor Ozerov, ordförande i försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus, till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

På söndagen citerade nyhetsbyrån Reuters ett uttalande som uppgavs komma från ett ryskt och iranskt gemensamt militärkommando. I meddelandet hette det att Ryssland och dess allierade skulle vara ”redo att svara på varje aggression” mot Syrien.

Syrienkriget

Moskva förnekar

Flera internationella medier spred uppgiften. Men på måndagen sade sig Moskva inte ha kännedom om uttalandet.

– Vi vet inte, vi kan inte bekräfta, kommenterade president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov uppgiften, enligt Interfax.

Däremot enades Vladimir Putin och hans iranske kollega Hassan Rouhani på söndagen om att amerikansk aggression mot Syrien inte kan tillåtas, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Några dagar innan det nu ifrågasatta uttalandet genomförde USA ett robotangrepp mot en syrisk flygbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet