Muhammad Mursi. Foto: Scanpix

Mursi nu historisk president i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Jubel, oro och förvirring. Sjutton månader efter Hosni Mubaraks fall har Egypten fått sin förste folkvalde president.

Klädd i grå kostym svor Muhammad Mursi på lördagen presidenteden.

-Jag svär vid gud den allsmäktige att noggrant bibehålla ordningen i landet och att respektera lagen och författningen, samt helt och hållet värna folkets intressen, sade Mursi när han svor eden inför landets författningsdomstol.

Presidentval i Egypten 2012

Uniformsklädda generaler

Men det verkliga löftet sade sig presidenten ha givit kvällen innan. På Tahrirtorget- den främsta skådeplatsen för det egyptiska upproret- tackade Mursi ”revolutionärerna” och lovade tusentals jublande anhängare att ”ingen institution ska stå över folket”.

När Mursi på lördagen höll sitt installationstal i en fullsatt sal på Kairos universitet var det de uniformsklädda generaler som i dag styr Egypten som satt på främsta raden.

-De valda institutionerna ska nu återta sin roll och militären ska ägna sig åt att skydda landets gränser, sade Mursi som också betonade att han stöder det palestinska folket ”tills de får sina rättigheter”.

Men många är skeptiska till att den mäktiga militären ska släppa greppet i realiteten. Den senaste tiden har militären tagit allt fler av presidentens maktbefogenheter och kritiker påstår att Mursi, genom att svära presidenteden i författningsdomstolen – samma domstol som för några veckor sedan upplöste parlamentet – har böjt sig för militären.

Liknar Turkiet

Efter installationstalet gjorde militärrådet ett uttalande där generalerna slog fast att de genom att överlämna makten till Mursi hållit sina löften till det egyptiska folket – något som dock inte blidkade de demonstranter som i snart två veckor slagit läger på Tahrirtorget för att protestera mot vad de ser som en mjuk militärkupp.

Andra är mer optimistiska till Mursis möjligheter att leda Egypten och hoppas på ett framtida scenario som liknar situationen i Turkiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet