Museianställda i Kairo stal fornfynd

Publicerad

Två anställda vid ett nytt museum i Kairo har gripits. De anklagas för att stulit antika föremål ur samlingarna och ersatt dem med repliker.

Det är Egyptens motsvarighet till riksantikvarieämbetet som offentliggör att stölder och gripanden ägt rum. När de greps var de två misstänkta i färd med att ersätta en faraostaty som hittats i den gamla kungastaden Luxor och en lykta från äldre islamisk tid med förfalskningar, meddelar Mamduh al-Damati, minister med ansvar för kulturarvet från antiken.

Det nya museet har skapats i samarbete med FN-organisationen Unesco. Det har ännu inte öppnat för allmänheten. Man har tidigare uppdagat att fornfynd som försvunnit ur museets magasin dykt upp för försäljning hos auktionshus i London.

Plundringen av Egyptens fornarv har tilltagit under de oroliga tider som följt sedan förrförre presidenten Hosni Mubarak avsattes genom en folklig resning 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.