Mystisk sardindöd har drabbat Chile – tusentals ton fisk ruttnar i floder Foto: AP

Mystisk massdöd sardiner

Uppdaterad
Publicerad

Tonvis av döda sardiner har upptäcks i Queulefloden i södra Chile. Massdöden inträffade i helgen och nu ligger enorma mängder fisk och ruttnar längs flodbankarna. Enligt det chilenska fiskeministeriet SERNAPESCAs hemsida har området klassats som katastrofområde av hälsoskäl. Myndigheterna har också förbjudit konsumtion av sardiner i södra Chile.

Här i Chile är kommentarerna än så länge knappa om vad som kan ha orsakat den mystiska massdöden bland sardiner. Nyheten omnämns inte i inhemska medier utan rapporteras av internationella medier. I en intervju med spanska dagstidningen El Pais berättar fiskaren Hernan Machua att man hittills fått upp ett ton död fisk .

Flera tusen ton död fisk

Bilder som lokalbor twittrar ut visar mattor av död fisk som flyter i floden. På sina håll är täcket av död fisk 30 centimeter djupt.Iförda munskydd använder lokalbefolkningen allt man kan hitta i form av hinkar och nät för att få upp den döda fisken. Den körs till soptippen men saneringsarbetet kommer ta lång tid, eftersom flera tusen ton död fisk återstår. Stanken ska vara nästintill outhärdlig.

Ingen vet säkert men en trolig orsak till fiskdöden är syrebrist i vattnet till följd av övergödning. Förra månaden råkade chilenska fiskodlingar ut för massdöd bland laxar. Detta visade sig bero på algblomning till följd av övergödning.

Sardiner är inte en utrotad fiskart men bestånden varierar kraftigt. Många marinekologer varnar för att sardin-och anjovisbestånden i haven, som är långt nere i näringskedjan, håller på att fiskas ut. Massdöden kommer att påverka bland annat sjölejon längs med Chiles kust som har sardiner som stapelföda.

Pårverkar sjölejonen

En liknande massdöd av sardiner inträffade för några år sedan i Kalifornien. Sen dess har det kommit larmrapporter om svältande och döende sjölejonungar, en följd av att honorna är undernärda. Enligt nyhetsbyrån Reuters har sardinbestånden där minskat med 90 procent sen 2007.

Svaret på vad som orsakat massdöden bland sardiner här i Chile kommer att dröja. Men Chiles fiskeflotta kämpar med konsekvenserna av överfiske och övergödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.