Nära 200.000 på flykt i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Sydsudan har spridit sig till hälften av landets provinser och drivit omkring 180 000 människor från deras hem.

– Vi har sett fruktansvärda våldshandlingar de senaste två veckorna. Och som vi alla vet, om ingen hålls ansvarig för detta är risken stor att våldet kommer att fortsätta, säger FN:s högsta chef i landet, norskan Hilde Johnson.

Miliser som är lojala med den sparkade vicepresidenten Riek Machar har nu kontroll över huvudorterna i två provinser, Unity och Jonglei, där president Salva Kiir har utlyst undantagstillstånd.

Strider i Sydsudan

Utomrättsliga avrättningar förekommer enligt FN som också rapporterar om ”stora antal lik” i städerna Juba, Bor och Malakal. FN ”samlar aktivt in information” om övergrepp som ska kunna användas i framtida utredningar.

Möte i morgon

De sydsudanesiska rebellerna och regeringsföreträdarna, som har börjat samlas i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att inleda fredssamtal, möts troligen inte förrän i morgon, säger FN:s utsända i landet, norskan Hilde Frafjord Johnson till norska nyhetsbyrån NTB.

Syftet med samtalen är att få slut på striderna som sedan i mitten av december kostat över 1 000 människor livet i Sydsudan.

Delegationer från både president Salva Kiirs regering och rebellerna, som leds av den tidigare vicepresidenten Riek Machar, är på plats i Addis Abeba.

-Några har kommit, medan andra är på väg. Vi hoppades att de kunde mötas i dag, men det blir troligtvis i morgon då Machar befinner sig i bushen, och hans folk får ta sig fram på mindre traditionella sätt, säger Hilde Frafjord Johnson till NTB.

Det första den FN-utsända hoppas på är att de stridande parterna snabbt kan enas om ett eldupphör som enligt henne måste övervakas av oberoende internationella observatörer.

När parterna träffas planeras först sonderingar om var de står. Officiella samtal kan dröja flera dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strider i Sydsudan

Mer i ämnet