Clay Smith lämnar sin röst i valurnan i Dixville Notch i New Hampshire. Foto: TT

New Hampshire först ut i USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är valdagen inledd i USA. Vid midnatt, lokal tid, blev ett litet antal medborgare i tre avlägsna samhällen i New Hampshire först ut till valurnorna.

Över 120 miljoner människor väntas rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner.

Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar i resten av landet mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid (förutom i Iowa och North Dakota som håller öppet till 21). Många har röstat i förtid.

Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA, inte långt från den kanadensiska gränsen, är alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade vid midnatt – i år åtta personer – flera timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat.

Resultatet kom nästan omedelbart: Hillary Clinton fick fyra röster, Donald Trump två, Libertarianernas Gary Johnson en röst, och en handskriven röst lades på Mitt Romney, presidentkandidat för Republikanerna för fyra år sedan, rapporterar CNN.

Även två andra småbyar har ett likande system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.