Tungt beväpnad soladat vid Promenad des anglais, Nice. Foto: TT / Reuters / Eric Gaillard

Nice utmanar franska lagar för att hindra terrorister

Publicerad

Efter terrorattentatet i Nice i fjol har semesterorten vid Medelhavet vidtagit en rad säkerhetsåtgärder. Staden har nu över 1.000 övervakningskameror och har fått en alldeles egen vaktstyrka för att hindra attentat vid skolor.

Det blev ett jobbigt uppvaknande för Nice när en 31-årig man lyckades döda 86 människor på strandpromenaden mitt i staden. Politikerna har efter attentatet drivit en hård linje för att hindra nya dåd.

En mängd nya övervakningskameror har satts upp och nu har staden runt 1.800 kameror. Alla kameror är kopplade till en station där man kontrollerar bilderna.´

Senare i år ska även ett system med artificiell intelligens kopplade till övervakningen testas. Det ska bli möjligt att slå in sökord som till exempel ”en röd bil”. Systemet ska då ta fram allt material med en röd bil. Systemet ska på så sätt bli effektivt vid en eventuell attack.

LÄS MER: Attacken i Nice

Skolor har en egen säkerhetsgrupp

Skolorna har fått sig en rejäl säkerhetsgenomgång. En helt ny vaktstyrka på över 100 man har skapats. På en skola har man även installerat ett övervakningssystem som slås på om det är en attack. Men enligt fransk lag är det inte tillåtet att övervaka inomhus under skoltid. Politikerna i staden kämpar för att det ska bli det.

Det är många föräldrar som också berättar att man inte längre får gå in på skolor vid till exempel inskolningar. Passerkort krävs för alla vuxna och man släpps bara in om man har något bokat inne på skolan. 

Vakter med hundar och beväpnade poliser intill och inne på skolorna är idag vardagsmat för franska barn och familjer. Väldigt många skolor har också valt att ställa in många sociala evenemang och alla barn och all personal har dessutom tränats i ”terrorhantering”.

LÄS MER: Hjältar vid Nice-attacken får hederslegionen

Kostat över 200 miljoner kronor

Mest har staden satsat på strandpromenaden där allt hände. Alla säkerhetsåtgärder har kostat mer än 200 miljoner svenska kronor. Pengarna har gått till nyplanterade palmer, ett långt vajerräcke som ska hindra bilar och så mängder av pelare i marken som även de stoppar fordon från att göra samma vansinnesfärd som 31-åringen för ett år sedan.

Det verkar som om det finns ett stöd för allt dessa åtgärder. Kommunhuset skriver i en rapport att 7 av 10 gillar åtgärderna. Men av 173.000 skattebetalare är det bara ett par tusen som svarat. Frågan kvarstår dock, om nya attacker kommer hindras av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.