Nigeria: Bombdåd mot shiamuslimsk procession

Uppdaterad
Publicerad

Den islamistiska terrorsekten Boko Haram har gjort sig skyldiga till ytterligare ett attentat i norra Nigeria. En självmordsbombare rusade in i en shiamuslimsk procession och detonerade sin sprängladdning.

Minst 21 personer dödades när en självmordbombare sprängde sig själv i en shiamuslimsk procession i en by utanför staden Kano i nordöstra Nigeria. Enligt organisatörerna rusade en man in i folkmassan och detonerade sprängämnena som han hade på sig.

Kidnappade

Ytterligare en man tros vara inblandad och greps levande. Han ska enligt en av organisatörerna ha erkänt att extremistgruppen Boko Haram ligger bakom självmordsattentatet. De båda männen kidnappades av gruppen förra året och fick militär träning.

Sunnimuslimska Boko Haram ligger bakom flera attacker mot shiamuslimer i Nigeria. Enligt gruppen är shiamuslimer kättare.

Sex år av terror

Så sent som i mitten av november dödades 15 personer i Kano när två flickor sprängde sig själva på en marknad.

Minst 17.000 människor har dödats under Boko Harams sex år långa väpnade uppror i nordöstra Nigeria. Mer än 2,6 miljoner har tvingats på flykt undan våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.