Byborna kan inte återvända till sina skadade hus och behovet av mat är stort. Foto: Privat

FN: Nödhjälpen når inte Nepals ensamma kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har gått sedan jordskalven i Nepal som krävde närmare 7.700 liv. Nu kritiseras myndigheterna för att hjälpen inte når ensamma kvinnor. Samtidigt fortsätter de ideella initiativen.

SVT Nyheter har pratat med Prabin som brukar ordna resor åt skandinaviska turister – nu hjälper han och hans guider drabbade, trots att många av dem själva har förlorat sina hem.

Den första tiden efter jordbävningskatastrofen i Nepal var alla upptagna med att lösa akuta problem och rädda överlevande. Nu har många börjat se över sitt eget hus och leta rätt på personliga ägodelar i rasmassorna, berättar Prabin Khatry Chetri, 42.

– Livet går långsamt tillbaka till det vanliga, säger han till SVT Nyheter.

Jordbävning i Nepal

Till vardags arrangerar han resor i Nepal, bland annat för svenska, danska och norska turister. Nu är han på väg från Kathmandu ut till Chitwan i södra Nepal, där en del av hans personal bor.

Prabin har omkring 35 anställda guider runt omkring i Nepal. Många av dem har själva blivit av med sina hem, men företaget hade tillgång till tält som guiderna nu bor i. Genom en dator som laddas med solceller samordnar han personalen för att arbeta med hjälpinsatsen.

Han reser i en liten lastbil – fullastad med ris, salt, bröd och matolja. Tillsammans ska de dela ut maten till lokalbefolkningen.

– De har ingenting, säger han.

Förutom mat är behovet mest akut av tält, menar Prabin.

FN: ”Kvinnor får inte tillgång till hjälp”

I veckan rapporterade FN att alla drabbade distrikt i landet nåtts av myndigheterna eller FN:s partnerorganisationer. Drygt 18.000 ton mat har distribuerats. Samtidigt är endast en tiondel av finansieringen av den fortsatta hjälpinsatsen säkrad. Ännu saknas fortfarande drygt tre miljarder kronor. Nästan 7.700 människor omkom i jordbävningen.

Nepals myndigheter har tidigare fått kritik för långsam tullhantering och FN:s partnerorganisationer hävdar även att hjälpsändningar på plats missbrukas och fördelas på ett olämpligt sätt. Hushåll som saknar män har svårt att få tillgång till nödhjälp på grund av sociala normer, enligt en ny FN-rapport.

”Hoppas att det slutar snart”

Samtidigt är rädslan för nya jordskalv stor.

I byn Tingri på den tibetanska sluttningen av Mount Everest är alla hus skadade. Befolkningen sover i tält och varningar har gått ut om att befolkningen ska hålla sig utomhus.

– De hoppas att jordbävningarna ska sluta snart. Om det kommer fler så finns det risk för människors liv, säger en bybo som SVT Nyheter har pratat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet