TV-bilden uppges visa uppskjutningen av en medeldistansrobot. Foto: TT

Nordkorea avfyrade robot mot Japan

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat minst en medeldistansrobot från de östra delarna av landet. Den flög 800 kilometer i riktning mot Japan innan den slog ner i havet.

Enligt Sydkorea rör det sig troligen om en medeldistansrobot av typen Rodong som kan nå mål 1.300 kilometer bort, vilket innebär att den skulle kunna nå flera japanska städer. Tidigare har Nordkorea avfyrat kortdistansrobotar.

De första uppgifterna kom från den Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och bekräftades sedan av USA som uppmanar Nordkorea att sluta förvärra situationen i området. USA:s försvarsminister uppgav senare att det rörde sig om två robotar som avfyrats.

Nordkorea-krisen

USA:s utrikesdepartement sade i ett uttalande att landet övervakar situationen och uppmanar Nordkorea att fokusera på att ta konkreta steg mot att uppfylla sina internationella åtaganden och skyldigheter.

Nordkoreas agerande tolkas som ett svar på att USA:s president Barack Obama lät införa nya sanktioner mot landet för några dagar sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet