Sydkoreanska trupper kontrollerar ett staket vid Paju nära den demilitäriserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Foto: TT

Nordkorea beordrar trupper i krigsberedskap efter ultimatum

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas diktator Kim Jong Un beordrade sina trupper att vara i krigsberedskap från klockan 17 på fredagen, svensk tid. Ordern utfärdades efter att Pyongyang ställt ett ultimatum till Sydkorea att omedelbart avsluta sin anti-Nordkoreapropaganda som man sänder vid gränsen.

Om inte Sydkorea lyder hotar krig.

I torsdags sköt Nordkorea granater mot Sydkorea i en protest mot de högtalare som sänder anti-Nordkoreapropaganda vid gränsen mellan de två länderna. Sydkorea besvarade granaterna med eget artilleri. Båda sidor hävdar att det inte blev några skadade eller skador på deras territorium.

Propagandan fortsätter

Nordkoreas beskjutning kom efter ett krav på Sydkorea; stoppa propagandasändningarna – annars väntar militära åtgärder. Att Nordkorea följde upp sitt hot med att verkligen skjuta granater var en ganska ovanlig uppföljning av deras återkommande hot mot Sydkorea.

Det ultimatum som Nordkorea lämnade över var också ovanligt specifikt, i det fick Sydkorea 48 timmar på sig att avbryta sändningarna.

Enligt en sydkoreansk tjänsteman kommer propagandan att fortsätta, skriver Reuters.

”Kvasi-krigstillstånd”

Kim Jong Un kommer nu att sätta sina trupper i ett fullt beväpnat krigstillstånd från klockan 17 på fredagen och han har deklarerat ett ”kvasi-krigstillstånd” i frontlinjen, uppger Pyongyangs officiella nyhetsbyrå KCNA, rapporterar Reuters.

Ett antal nordkoreanska webbsidor var inte tillgängliga på fredagsmorgonen.

Det är första gången sedan 2010 som Pyongyang använder sig av sådana kraftiga uttryck, uppger nyhetsbyrån Yonhap. 2010 besköt Nordkorea en ö i Sydkorea och dödade två marinsoldater och två civila.

Den amerikanska militären som har runt 28.500 anställda i Sydkorea säger att man övervakar situationen noggrant.

– Säkerheten för våra personal och deras familjer är av största vikt och vi kommer att vidta försiktighetsåtgärder, säger militären i ett uttalande, enligt Reuters.

Uppmaning från Washington

Washington uppmanar Pyongyang att stoppa alla ”provocerande” åtgärder efter torsdagens skottväxling, även Japan manar Nordkorea till återhållsamhet.

Seoul startade sin propaganda mot Nordkorea den 10 augusti – en taktik som båda sidor slutade med 2004. Spänningarna mellan Nord- och Sydkorea har ökat sedan början av augusti när landminor exploderade i den demilitariserade zonen (DMZ) och skadade två sydkoreanska soldater. Seoul anklagade Nordkorea för att ha placerat ut landminorna, något Pyongyang förnekar.

Explosionerna fick Sydkorea att återuppta sina antipropagandasändningar, Nordkorea började med egna sändningar i måndags. Skottväxlingarna i torsdags ägde rum samtidigt som USA:s och Sydkoreas årliga och gemensamma militärövningar – som Nordkorea ofta fördömer som krigsförberedelser.

”Dålig tid för strid”

Enligt Koreaexperten Daniel Pinkston, vid organisationen International Crisis Group, kan den stora närvaron av amerikanska trupper minska risken för en upptrappning.

– Det är en dålig tid att ta upp en strid med Sydkorea med tanke på alla resurser som finns där, säger han till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.